“Ulular Köprü Olsa Basıp Geçme.” Atasözünü Sınıf Ortamında Tartışınız. Konu İle İlgili Edindiğiniz Bilgiler Doğrultusunda Bir Konuşma Yapınız.

 “Ulular Köprü Olsa Basıp Geçme.” Atasözünü Sınıf Ortamında Tartışınız. Konu İle İlgili Edindiğiniz Bilgiler Doğrultusunda  Bir Konuşma Yapınız.

 Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım!

 Bu atasözünü açıklamadan önce sizlere ilk olarak ulu kavramının ne anlama geldiğini söylemek isterim.

Ulu kelimesi dilimizde iki anlama gelir. Birinci anlamı;  erdemleri yönünden çok büyük, ulaşılamayacak denli yüce demekken ikinci anlamı ise yararlı işler yapmış, büyük kimse demektir. Ulular kelimesinden kasıt ise bizden büyük olan, bizden deneyimli olan kimseleri kast eder.  Bizden yaşça büyük olan ve hayatın bin bir zorluklarına katlanmış, yeri gelmiş güzel günler görmüş, yeri gelmiş acı günler görmüş büyük kimseler biz toy insanlar için son derece değerli insanlardır. Onlar bizim için her türlü fedakarlığı yapan, bizi yeri geldiği zaman uyaran ve yeri geldiği zaman da kendi yanlışlarımızı yapmamıza izin veren kıymetlilerimizdir. Bizden yaşça ve akıl olarak büyük insanları küçümsememeliyiz ve onların engin bilgi birikiminden ve görüşlerinden her zaman faydalanmalıyız.

 Sevgili arkadaşlarım!

 Büyüklere asla saygıda kusur etmemeliyiz. Ulular köprü olsa basıp geçme der atalarımız. Gerçekten de büyüklerimiz her zaman başımızın üstünde taşınmalı, onlara karşı nazik davranılmalıdır. Bizim için bir büyük kişi nasihat ettiği zaman o nasihate kulak vermeliyiz, kulak tıkamaya çalışmamalıyız. Emin olun ki büyüklerimiz bizim her zaman iyiliğimizi isteyen ve bizi kötü insanlardan, kötü alışkanlıklardan korumaya çalışan fedakar ve cefakar kimselerdir. Onların sözlerine değer vermeliyiz . Özellikle de anne ve babalarımız, öğretmenlerimiz, çevremizde bizde yaşça büyük ve hayatın içinden geçmiş olgun insanları dinlemeliyiz ve bu ne diyor acaba diye de düşünmeden geçmemeliyiz. Büyük insanları dinlediğimiz zaman ve onların birikimlerinden faydalandığımız zaman belki hayatımızda daha az hata yaparız ve daha doğru işler yapmak için de kendimizde güç buluruz.

 


Yeter ki onlara kulak verelim, onları sevelim ve onlara karşı asla bilgiçlik taslamayalım. Onlara karşı yapılan en ufak bir saygısızlık onların kalbini yaralar, belki size kin tutma sizi affeder ama kırılan kalplerini onarmak da kolay olmaz. Onların gözünden düşmemek için onlara her zaman iyi davranmalıyız ve onların hayır duasını alarak işimize, yolumuza devam etmeliyiz. İşte bunu yaptığımız zaman kendimize de büyük bir iyilik etmiş oluruz. Beni sabırla dinlediğiniz için hepinize çok teşekkür eder, saygılarımız sunarım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme