“El Yarası Geçer, Dil Yarası Geçmez.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

“El Yarası Geçer, Dil Yarası Geçmez.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği



Bu dünyada güzel bir anı bırakmak istiyorsak insanların kalbini kırmamak en güzel anı olur. Bazen bir kötü bakışımız, kötü jest ve mimiklerimiz, kalp kırıcı konuşmalarımız insanları olumsuz etkiler ve insanlar incinir. Oysa güzel bir şekilde insanca yaşamak, birlik ve beraberlik içinde olmak, gönül kırmak yerine gönül almayı bilmek, geçinmeye gönüllü olmak insanlar arası sevgiyi ve saygıyı artırır. El yarası geçer ama dil yarası geçmez.

 Çünkü dilimizle  birini kırdığımız zaman, canını acıttığımız zaman kırılan insan bunu unutmaz ve kalbinde hep bir burukluk olur  içi kolay kolay soğumaz. Onun için toplum içindeki davranışlarımıza dikkat etmeliyiz. Ağzımıza gelen her şeyi bir anda boşalarak söylememeliyiz. Kendimizi dizginlemesini bilmeliyiz ve konuşmalarımızda ölçüyü kaçırmamalıyız. İnsanların hassas olduğu konularda onların kusurlarını bulup kalplerini kırmamalıyız. Örneğin bir insan zor durumdayken ona yardım etmiş olabiliriz ve o kişiyi o zor durumundan kurtarmış olabiliriz. Günü gelip bu olay açıldığı zaman ben sana en zor anında yardım etmiştim, senin beş paran yoktu, ezik seni dediğimizde o kişinin kalbi incinmiş olur ve yaptığımız iyiliğin de hiçbir anlamı kalmamış olur. 


Bir kere kalp kırılmıştır ve kırılan  kalbi düzeltmek de imkansız olmayacaktır ama çok zaman alacaktır. Onun için baştan dilimizi tutmalıyız ve baştan insanları kıracak hareketlerden kaçınmalıyız.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme