"En Büyük İletişim Problemimiz Anlamak İçin Dinlemiyoruz. Cevap Vermek İçin Dinliyoruz." Sözü İle İlgili Kompozisyon

 “En Büyük İletişim Problemimiz Anlamak İçin Dinlemiyoruz. Cevap Vermek İçin Dinliyoruz.” Sözü İle İlgili Kompozisyon




İnsan iletişim kurmak ister, bir başkası ile dertlerini paylaşmak ister. Mutlu anlarında da mutluluğunu paylaşmak ister. Bunların hepsi birden kişinin sosyal gereksinimleri arasındadır. Günlük hayatımızda iletişim kuruyoruzdur mutlaka. İletişimi nasıl kurduğumuz,  ne dediğimizi değil de nasıl söylediğimizi de düşünsek iletişim becerileri anlamında daha iyi bir iş yapmış oluruz. 

Toplumumuzun en büyük iletişim problemlerinden biri de anlamak için dinleme boyutuna geçmemesidir. Hepimiz bir şeyleri anlatma ve rahatlama peşindeyiz ama çoğumuz dinlemekten noksanız ne yazık ki. Karşıdaki konuşurken bile o konuşmasını çabucak bitirsin de ben de cümlelerimi bir an önce söyleyeyim de kendimi kanıtlayayım, kendi sorunlarımı anlatabileyim derdi içine giriyoruz. Karşıdaki kişi anlattığı ile ilgili bize bir şey sorunca da  ne diyeceğimizi bilemiyoruz ve böylece onu dinlemediğimiz ortaya çıkıyor.

 İyi bir dinleyici olmayan bir insan konuşmacı olan kişiye de saygısızlık yapmış olur aynı zamanda. Anlamak için değil de anlatmak için dinliyor gibi bir halimiz var. Oysa karşıdaki kişinin bize ne anlattığına kulak versek, iyi bir dinleyici olsak insani anlamda daha güzel bir davranış sergilemiş oluruz ve dinlediğimiz kişi de bizim sözümüzü kesmez ve o da bize karşı iyi bir dinleyici olur. 

Cevap vermek için dinlemek yerine gerçek anlamda dinlemeyi seçsek daha samimi olur ve daha iyi bir etkileşim ve iletişime geçilmiş olur. Böylelikle bize anlatılanların da ne olduğunu daha iyi öğrenmiş oluruz ve gerçek bir dinleyici konumunda oluruz. Böyle olduğu zaman da insanlar arasındaki saygı daha çok artar, insanlar birbirine karşı ön yargılı olmaz ve birbirini daha çok sever ve birbirine  karşı daha hoşgörülü olur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme