“Hürriyet Olmayan Bir Memlekette Ölüm ve Çöküş Vardır. Her İlerleyişin ve Kurtuluşun Anası Hürriyettir.” Sözü İle Kompozisyon

 “Hürriyet Olmayan Bir Memlekette Ölüm ve Çöküş Vardır. Her İlerleyişin ve Kurtuluşun Anası Hürriyettir.” Sözü İle Kompozisyon



Ne kadar gelişmiş bir ülkede yaşarsanız yaşayın, ne kadar zengin bir ortamda bulunursanız bulunun  var olduğunuz topraklar kendinize ait değilse, bir başka devletin egemenliği altında köle olarak hayat sürüyorsanız o zenginliğin, o bolluğun zerre kadar değeri yoktur. İnsanın ana dilini istediği gibi kullanamaması, ana dilini konuşan insanların yaban ellerde az olması, kültürünü yaşamamak, gelenek ve göreneklerine sahip çıkamamak, bağımsızlığından mahrum kalmak kişiyi esir eder ve kişi bu durumda asla gerçek anlamda mutlu olamaz.

 Mustafa Kemal de hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve çöküş vardır, her ilerleyişin anası hürriyettir sözü ile bağımsızlığın her şeyden daha üstün ve daha önemli olduğunu ifade etmek istemiştir. Bağımsızlıktan yoksun kaldığımız zaman ölmüş sayılırız, memleket diye bir şey kalmaz ve memleketimiz yıkık dökük harabeden farksız olur. Çünkü insanları bağımsız değildir. Her ilerleyişin anası hürriyettir. Bağımsızlık olunca, özgürlük olunca bilim ve teknoloji gelişir, farklı düşünceler ortaya çıkar ve her alanda gelişme hız kazanır.

 Bağımsızlık yoksa ölüm vardır, bağımsızlık yoksa esaret vardır, insanlarda hayat sevinci kalmamıştır, ruh kalmamıştır ve hayatın hiçbir anlamı kalmamıştır. Onun için özgürlüğümüzün kıymetini, ülkemizin kıymetini ve cumhuriyetimizin de kıymetini bilmeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme