Dost Acı Söyleyen Değil Acıyı Tatlı Söyleyebilendir Sözü İle İlgili Kompozisyon

 Dost Acı Söyleyen Değil Acıyı Tatlı Söyleyebilendir Sözü İle İlgili Kompozisyon

 

Dost seninle gülebilen, senin ağlayabilendir. Her koşulda yanında olan ve senin her zaman arkanda dağ gibi duran kişidir.  Dostlar birbirine güvenmeli, birbirinin dedikodusunu başkaları ile yapmamalıdır. Sorunları olduğu zaman yüz yüze konuşabilmeli kötü niyetli insanların onların arasını bozmaya izin vermemelilerdir.

 

Dost acı söyleyen değil, acıyı tatlı söyleyebilendir atasözü ile anlatılmak istenen şudur: Dost insanın hatasını yüzüne söylerken bunu kırıcı bir şekilde o kişiye ifade etmez. O acı eleştiriyi bile karşıdakini incitmeden onu severek nazik bir şekilde söyler. Düşman kimselerin aksine dostla hiçbir çıkar kaygısı gütmeden insana yaklaşırlar ve onun iyiliğini kusurlarını, yanlışlarını efendi bir şekilde söyler. Acıyı tatlı bir şekilde söyleyen dost daha çok sevilir, daha çok benimsenir ve o dosta olan güven daim olur. Kimi dost olduğunu zanneden kimseler dostum dediği kişiye yanlışlarını onu suçlayarak ona hakaret ederek ve onun canını yakarak söyler.

 

 Böyle kimseler de hiçbir zaman gerçek bir dost olmamıştır zaten. Sadece dostlar değil genel insan ilişkilerinde de bir arkadaşımıza, bir akrabamıza hatalarını söylerken onları kırıp dökmeden yüzüne hatalarını söylemeliyiz. Böylece daha insan oluruz ve daha saygın bir konuma geliriz. Hatalarını yüzüne kibarca söylediğimiz kişilerin hatalarının ne olduğunu daha iyi anlar ve bir daha aynı hataları yapmamak için kendilerine çekidüzen veririler ve dostlarına olan saygısı ve sevgisi de daha çok artar ve dostluklar da bir ömürlük olur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme