Etkili Konuşma Konusunda Kısa Bir Metin Yazınız

 Etkili Konuşma Konusunda Kısa Bir Metin Yazınız

 

İyi bir lider yönettiği kitleleri etkilemek için iyi bir diksiyona sahip olmalıdır. Etkileyici sözcükler kullanmalıdır. Yani diğer insanlardan mutlaka farkı olmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk de çok iyi bir lider olduğu için normal düz cümleler kullanmamıştır. Onun her bir sözü özlü ve anlamlı bir sözdür. Mesela vatanı kurtaralım deseydi belki insanlar üzerinde çok fazla etkili olmayabilirdi ama Ya İstiklal ya ölüm dediğinde bu söz insanların zihninde şimşekler çaktırmış ve insanları güçlü olmaya zorlamıştır. İşte bunun için de etkili bir konuşma yeteneği lazımdır ki o da Mustafa Kemal de fazlasıyla vardı. Etkili konuşma kitleleri başarıya götürür. Etkili konuşamayan bir lider kendi söylediklerine kendisi de inanmaz. Öncelikle liderin söylediklerine kendi inanmalı, sonra halkı inandırmalı ve bunun için de harekete geçmelidir. Etkili konuşma sağlanınca başarının gelmesi de kaçınılmaz olacaktır.


 

* Atatürk Sizce Konuşmaya Başlamadan Önce Neler Söyleyeceğini Tasarlamış Mıdır?

Mustafa Kemal kongre öncesi ne konuşacaklarını tasarlamıştır. Çünkü o nerede, ne zaman , nasıl bir şekilde konuşacağını bilen, planlı ve programlı bir liderdir.

* Mustafa Kemal konuşması esnasında nelerden faydalanmıştır?:  O dönemde yaşadığı olaylardan faydalanmıştır. Gözlem yapmış, incelemiş ve konuşmalarında okuduğu kitaplardan, okuduğu yazar sözlerinden faydalanmıştır. Çünkü okuyan, araştıran deha bir zekaya sahip olan büyük bir komutandı Mustafa Kemal Atatürk.



Bir lider nasıl konuşmalıdır: Bir lider öncelikle kriz çıktığında bu krizi iyi yönetebilmelidir. Aşırı telaşlı olmak ya da aşırı soğukkanlı olmak iyi değildir. Orta derecede olmalı, sakin olmalı ve mantıklı bir açıklama yapabilmelidir. Lider krizi iyi yönetemezse kitlelerde ona güvenmez ve onun peşinden gelmez. İyi bir lider etkili konuşmalı, diğer insanlara örnek davranışlarda bulunmalıdır. Sözleri insanları etkileyebilmelidir. Net beklentiler belirlemelidir. İyi bir lider hem iyi konuşmalı hem de diğer insanların sözlerini iyi bir şekilde dinlemelidir. Not almalı, halkına öncülük etmeli ve paniğe kapılmamalıdır.

 

 

 

1 yorum:

Deneme