“İhtiyatlı Başa Kar Yağmaz.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

  “İhtiyatlı Başa Kar Yağmaz.” Sözü İle İlgili Kompozisyon


 İhtiyat kelimesi sözlükte; herhangi bir konuda, ileriyi düşünerek ölçülü davranma, sakınmadır. İnsan çalışma zamanında çalışmalı, dinlenme zamanında dinlenmelidir. Gençlik yıllarında çok çalışıp elindeki parasının hepsini gençlik yıllarında har vurup harman savurmamalıdır.

 

İleriyi de düşünmeliyiz. İhtiyatlı başa kar yağmaz sözü ile anlatılmak istenen şudur: Tedbirli olan insanlar, planlı olan insanlar ileride sıkıntıya düştükleri zaman fazla zorlanmazlar. Çünkü geleceğini düşünerek hareket etmiştir ihtiyatlı kimseler. Yani gelecekte maddi sıkıntılara girebilirim onun için şimdiden tedbirli davranayım demişlerdir. Bundan dolayı böyle kimseler kolay kolay kimseye muhtaç olmazlar ve kendi yağı ile kavrulmaya devam ederler. Bizler de her zaman tedbirli olmalıyız ve ilerisini düşünmeliyiz hayatın. Elimizde olan her şeyi bir anda bitirmemeliyiz.  Ölçülü davranmalıyız.

 

Örneğin aylık kazancımız yirmi bin ise önce gereksinimlerimizi karşılamalı, kalanın bir kısmını ise mutlaka saklamalıyız. Gelecek kötü günler için ihtiyatlı davranmalıyız. Ya da bir baba kazandığı paranın hepsini harcamamalıdır. İleride  üniveriste okuyacak olan çocukları için bankaya para yatırmalı ve birikim yapmalıdır. O çocuklar büyüdüğü zaman baba böylece kimseye muhtaç olmaz ve çocuklarını rahatça okutur. Tedbirli olmanın faydasını da bu şekilde görmüş olur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme