Cengiz Aytmatov’un Beyaz Gemi Kitabında Okura
Ulaştırılmak İstenen Mesajlar Nelerdir?
Beyaz Gemi adlı kitap bir çocuğun hayallerini, umutlarını, isteklerini dile getiren muhteşem bir kitaptır. Masumluğun, saflığın ve çocukluğun rüyasıdır Beyaz Gemi. Çocuğun gözünden dünyaya bakılır, dedesinin nasıl iyi bir insan olduğu, her kötülüğe rağmen iyi olduğu için insanlar tarafından sayılmadığı anlatılır. Çünkü insan değerini bilmeli ve her zaman aşırı fedakar , aşırı iyi niyetli olmamalıdır. Aşırı iyi niyetli olduğun zaman kötü niyetli insanlar ne yazık ki bunu kötüye kullanıp iyi niyetli insanlara her türlü zorbalığı ve zalimliği yapmaktadırlar.
Cengiz Aytmatov kitabında. İnsanlara sürekli iyilik ettiğin zaman bir zaman sonra ne yazık ki değerin olmuyor demek istiyor. İnsan kendi değerini bilmeli, kendini sevmeli ve yeri geldiği zaman zalime dur diyebilmeli, sonu ne olursa olsun zalimlere hayır denmelidir. Yoksa sonucunda üzülen kişi hep iyi niyetli insanlar olmaktadır. Kitapta “İyilik her zaman kazanır,” inanışına nispeten kötülüğün zafer kutlamasına tanıklık etmekteyiz. Yani bu defa ne yazık ki iyiler değil kötüler kazanmakta ve hayatın gerçekleri açık bir şekilde gözler önüne serilmektedir. Cengiz Aytmatov bu kitabında tabiat ve insanoğlunun iç içe geçmiş, birbirine güzel duygularla bağlı iki unsur olduğunu; her ikisinin de iyinin yanında yer aldığını satırlar arasına gizlemeden okuyucuya açıkça hissettirmektedir. Anne ve babası ayrılmış olan çocuğa dedesi sahip çıkmış ve aile sevgisini anne ve babadan alamayan çocuk bunu dedede bulmuştur ama anne ve babasına olan özlemi de hiçbir zaman bitmemiştir. Ta ki beyaz gemi hayalini kurup kendini suya atıp kayıplara karışıncaya kadar. Kimi insanlar ne yazık ki değer verdiğimiz her şeyi kendi çıkarları uğruna tek hamlede yerle bir edebilir. Beyaz Gemi adlı kitap; çocuk saflığının, iyiliğin, doğruluğun tayfası olduğu bir gemidir. Yazar bu eserinde okuyucuya, kötülük ve çocuk kavramlarının yan yana gelemeyeceği bir dünyayı göstermiştir.
İyilik, kötülüğün yanında kaybetmiş gibi görünse de gerçek olan şudur; doğruluk yolunda kaybedilen her değer aslında kaybedilmiş sayılmaz. Çünkü iyilik, kötülüğün derinliklerinde kaybolmaz, kendini yok eder sadece. Bu da mağlubiyet sayılmaz. Bu durumda kalıp kirlenmek mi, yoksa iyi olan ne varsa yanına alıp dünyadan yok olup gitmek midir önemli olan bunu bilemeyiz ama Beyaz Gemi başlı başına ruhunun ve kalbinin derinliklerinde iyilik barındıran bir rotaya sahip harika bir kitaptır.
İyilik
bir değerdir o hiçbir zaman kaybolmaz ama bazen de iyiliği hak etmeyenlere
yapmamak en doğru olandır. Çünkü kendisini saydırmasını bilmeyeni saymazlar der
yazarımız bu eserde. Kitabı okuduğumda çok duygulanmıştım ve çok etkilenmiştim.
Okunması geçen muhteşem bir kitaptır.
Kitapta geçen özlü sözlerden bir
kaçı aklımda kalmıştı:
“Eğer herkese karşılıksız dağıtacak
olsalar altının da değeri olmazdı zaten.”
“Paranın hüküm sürdüğü yerde, güzel
söze ve güzelliğe yer kalmaz.”
“İnsandaki çocuk vicdanı, tohumdaki
öz gibidir. Ve öz olmadan tohum filizlenmez, gelişmez.”
“ Neden böyle olur bu insanlar? Sen
ona iyilik edersin, o sana kötülük. ”
“Kendi ayıbını örtmek isteyen
başkalarının yüzüne kara çalar.”
“Çocuk kalbinin, çocuk ruhunun
bağdaşamayacağı her şeyi reddettim. İşte beni teselli eden de budur.”
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme