Gurbet Nedir, Gurbetin Zorlukları Nelerdir Konulu Konuşma

 

Gurbet Nedir, Gurbetin Zorlukları Nelerdir Konulu Konuşma

 

İnsanın doğup büyüdüğü, aile ocağının bulunduğu yerden uzak, yabancı yere gurbet denilir. Ya da doğup büyüdüğün yerden ayrılıp farklı bir yerde yaşamaya başlama gurbettir aslında.

 Sevgili öğretmenim,

İnsan yaşadığı memleketten ayrılmak zorunda kalabilir. Çünkü yaşadığı yerde elverişli koşullar olmayabilir. Örneğin iş bulmak zor olabilir bu da ailenin geçimini sağlamayabilir. Onun için kişi doğup büyüdüğü yeri terk etmek, başka bir yerde yaşamak zorunda kalabilir.


Gurbete düşünce gurbetin de kendine göre zorlukları vardır. Oraya uyum hemen olmaz. Orada ev bulmak, iş bulmak da bir süreç ister. Kişi memleketinin havasını, suyunu, toprağını özler. Memleketinde geçirdiği güzel günlere hasret duyar ve içini bir hüzün kaplar. Çünkü hiç bir yer insanın kendi doğup büyüdüğü yer kadar özel ve güzel olamaz. İnsan ileriki yıllarda bile maddi olarak ne kadar iyi duruma gelirse gelsin yine de memleketine olan hasreti hiç bitmez. En ufak boş bir zamanda tatil olarak hemen memlekete gidilir.

 

Çünkü memleket kişinin anıları, umutları, hayatının başlangıç aşamasının olduğu yerdir. Ana babadan uzak kalmak, yakın arkadaşlardan uzak kalmak, sevdiğinden belirli bir süre ayrı kalmak, doğal yaşamın güzelliklerine hasret kalmak gurbetin zorluklarından biridir. Gittiğin yerdeki kültüre hemen alışamama, insanların memleketindeki gibi samimi olmaması, biz değil ben anlayışı ile hareket etmesi, herkesin kendi derdine düşmesi ve kimsenin olmaması gurbetin acılarındandır. Kendinizi öksüz gibi yetim gibi hissedersiniz gurbet ellerde. Kimse kimsenin umurunda değildir. Herkes yaşam telaşı içerisindedir burada.

 

 Hani bir şarkı vardır ya Gurbet o kadar acı ki ne varsa içinde, hepsi bana yabancı, hepsi başka biçimde diye işte gurbet şarkıda anlatıldığı gibi zordur, acılarla doludur, hayatın zorlukları ile doludur ama ne yapalım hayat mecbur bırakırsa gurbete gidilecek ve zorluklarına da katlanılacaktır. Zorunlu olmadıkça Allah kimseyi memleketinden ayrı koymasın. Anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme