Kusur Bulmak İçin Bakma Birine Bulmak İçin Bakarsan Bulursun; Kusurunu Örtmeye Marifet Edin Kendini İşte O Zaman Kusursuz Olursun Kompozisyon

 

Kusur Bulmak İçin Bakma Birine Bulmak İçin Bakarsan Bulursun; Kusurunu Örtmeye Marifet Edin Kendini İşte O Zaman Kusursuz Olursun Kompozisyon

 

İnsanoğlu kusurları ile bir  bütündür. Hiçbir insan dört dörtlük değildir. Niyeti açık aramak olan insanlar içlerindeki sinsiliği , kötülüğü, kokuşmuşluğu ortaya çıkarmak için herkeste bir kusur arama çabası içine girerler. Birinde kusur aramak istersek o kusuru her türlü bulabiliriz. Çünkü kusursuz insan yoktur, henüz doğmamıştır.

 

Hani bir söz vardır kusursuz insan henüz doğmamış olan ya da ölmüş olandır diye. İşte gerçekten de olay bundan ibarettir. Yaşayan her insanın kusurları olmaya devam edecektir. Kusur bulmak için bakma birine bulmak istersen gerçekten bulursun. Önemli olan o kusurları kapatmayı bilmektir. Yani kusur gören gözlerini kör et diyor Mevlana bu anlamlı sözünde. Kusur gören gözler kör olduğu zaman kimseyi kusurlu görmeyiz ve aciz olduğumuzun farkına varırız. Bilge insanlar kusur aramak yerine kusuru kapatırlar. Çünkü bilge insanlar insan-ı kamil yani olgun insan olmuşlardır. İnsanların fiziksel görünümleri ile dalga geçmek, konuşmaları ile, dalga geçmek, evi ile, arabası ile dalga geçmek, yoksulluğu ile dalga geçmek büyük ayıptır.

 

 Oysa insana yakışan kusur aramak değil kusurları yok etmek, kusur kapatmada gece gibi olmaktır. Başka insanların kusurunu kapattığımız sürece daha iyi bir insan olma yolunda ilerleriz ve işte o zaman kusurlarımız yok olmaya başlar. Kusur arayan insan kibirli insandır, kibirli insan da Allah'ın en sevmediğidir. İblis de kibri yüzünden kovulmuştu zaten. İşte bunun için kusur aramak yerine her insanda bir anlam aramalı, her insanı kusurları ile kabul etmelidir gerçekten iyi olan insan.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme