Gözden Düşmek Deyimi İle İlgili Konuşma

 

Gözden Düşmek Deyimi İle İlgili Konuşma


Gözden düşmek deyiminin anlamı şudur: Kendisine değer verenlerin sevgilerini ve güvenlerini yitirmek, eskisi gibi sevilmemek ya da değerli bulunmamaktır.

Sevgili öğretmenim,

İnsanın ailesi içinde, okul okul içinde, toplum içinde yaptıkları davranışlar onun nasıl bir karakterde insan olduğunu ortaya koyar. Yani insan kendi eli ile kendini rezil eder de  vezir  de eder. Bizler öğrenci olarak davranışlarımıza dikkat etmediğimiz zaman, sorumluklarımızı yerine getirmediğimiz zaman, öğretmenimize saygısızlık yaptığımız zaman, arkadaşlarımızla kaba konuştuğumuz zaman onların gözünden düşeriz ve değerimizi kaybederiz. 


Gözden, gönülden düşen insana artık eskisi kadar  aynı sevgi verilmez, aynı saygı duyulmaz. Gözden düşmemek için her zaman dürüst, güvenilir ve ahlaklı insanlar olmalıyız. Ailemize, öğretmenlerimize, sınıf arkadaşlarımıza saygıda kusur etmemeliyiz Her zaman nezaket sahibi insanlar olmalıyız. Örneğin; bize sırrını veren insanın o sırrını herkesle paylaşırsak o insanın gözünde zerre kadar değerimiz kalmaz, aile içindeki özel bilgileri başkaları paylaşırsak ailemizin gözünden düşeriz, öğretmenimiz ders anlatırken onu dinlemeyip gevşek hareketler yaparsak öğretmenimizin gözünden düşeriz, kibirli olursak, merhametli olmazsak, yalan söylersek insanların gözünden düşeriz ve bize artık eskisi kadar samimi davranan yakınlarımız olmaz ve bizde yalnızlaşmaya başlarız.

 Gözden düşmemek için hareketlerimize çeki düzen vermeli, olgun, kendini bilen akıllı bir insan olmalıyız. Yani nerede nasıl davranacağımızı bilmeliyiz. İnsanın gözden düşmesi aslında gönülden düşmesi ile aynı anlamı içerir. Gözden düşmek ile ilgili şu sözde çok önemlidir: "Ağaçtan düşen yaprak nasıl ki kurumaya mahkumsa, gönülden düşen de unutulmaya mahkumdur." der Necip Fazıl Kısakürek. Gerçekten de durumun özeti budur. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme