Hayvanların Neslinin Tükenmesi Konulu Konuşma

 

Hayvanların Neslinin Tükenmesi Konulu Konuşma


Doğa hepimize yetecek kadar nimetler vermiştir ama insanoğlunun gözü doymadığı için hep daha fazlasını istemiş, istemeye de devam etmektedir. Hayvanların nesli tükenmeye başlamış ve hayvan türleri azalmaya başlamıştır.

Sevgili öğretmenim.

Hayvan neslinin tükenmesinin üç tane nedeni vardır. Bunlar;

İklim değişikliği, çevre kirliliği ve habitat kaybıdır. Bunların nedeni insanlardır. İnsanların doymak bilmeyen gözleri, mal hırslarıdır. Hayvanların ve diğer canlıların yaşadığı bölgeye habitat denilir. Hayvanın habitatı kendi özel bölgesi olduğu için orada hayvan gereksinim duyacağı her şeye sahiptir. Eş bulmak, avlanmak, yiyecek bulmak gibi. İşte bu habitat alanlarına insanların girmesi ile, insanların ormanları, yeşil alanları yok etmesi, ağaçları kesmesi, daha çok bina dikmek için daha çok doğal alanların yok edilmesi canlıların habitat alanları tehlikeye sokmuştur. 


Hayvan neslinin tükenmesine neden olan bir diğer faktör ise insanların çevre kirliliğine neden olmasıdır. Sanayileşmenin gelişmesi ile çevreye yayılan kimyasallar çevre kirliliğini artırmış bu da hayvanların temiz bir ortamda yaşamasını tehlikeye atmıştır. Fabrikadan çıkan atıklar havayı, suyu, toprağı zehirlemeye başladı ve bunun zararlarını da hayvanlar çekmeye başladı. Temiz hava, temiz su, temiz toprak olmazsa hayvanlarda ölür ve hayvan nesli yok olmaya başlar.

 

Sevgili öğretmenim,

Hayvan neslinin tükenmesinin bir nedeni ise yine insandan kaynaklanan bir nedendir. O da iklim değişiklikleridir. Küresel ısınma yüzünden iklimlerin dengesi bozulmaya başladı. İnsanlar  kendi eli ile neden olduğu bu değişikliklerden olumsuz etkilenirken hayvanlar haliyle daha olumsuz etkilenmeye başlamıştır. Dünyanın hızla ısınmaya başlaması ile buzullar eriyor ve bu da orada yaşayan hayvanların neslinin tükenmesine neden oluyordur. 


Hayvan neslinin tükenmesi için doğanın ekolojik dengesinin bozulması demek. Bunun zararından etkilenecek olanı yine buna neden olacak insandır. Doğamızın yok olmaması için, hayvanların yok olmaması için birlik, beraberlik ve dayanışma içinde doğaya sahip çıkmalı, bilinçli insanlar olarak doğamızı sevmeli ve yeniden eski haline kavuşturmak için bir an önce çalışmalara başlamalıyız. Benim anlatacaklarım bu kadardı. Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim öğretmenim.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme