Nezaket İle İlgili Konuşma

 

Nezaket İle İlgili Konuşma


Başka insanlara karşı nazik davranan, incelik gösteren insanlar nezaket sahibi insanlardır.

Sevgili öğretmenim, kıymetli arkadaşlarım

İnsan nezaket sahibi olunca bir başka güzel olur görünür gözlere. Çünkü nezaket sahibi insanlar kendini bilen, haddini bilen, nerede nasıl davranacağını dikkat eden hassas yürekli kimselerdir. Böyle kimseler bir karıncayı bile incitmemek için elinden geleni yapan, insana  güven veren, yüreği sevgi ve merhamet dolu insanlardır. Kolay kolay küsmezler, kırılmazlar ve hep iyi insan olmaya her şeye rağmen devam ederler. Çünkü böyle insanlar gerçek anlamda olgun insanlar, gerçek anlamda güzel insanlardır. Küçük konuların hırsına kapılmazlar. İçlerinde dünya malına tapma hırsı yoktur. Mütevazi ve alçakgönüllü kimselerdir.

 

 Hiçbir zaman doğruluktan ayrılmazlar ve her zaman adaletten yana olurlar. Olayları büyütmezler genelde yatıştıran taraf olurlar. Kötülüğe karşı iyilik yapanlardır. İki yüzlü değillerdir, her zaman candan olan kimselerdir. Her olay karşısında dengeli davranmaya çalışanlardır. Basit ruhlu kimseler değillerdir. Verdiği sözü tutanlardır, Sadece kendi aklına göre değil, başkalarına danışarak hareket etmeye özen gösteren kimselerdir. Kendi ihtiyaçlarını değil, karşı tarafın ihtiyaçlarını ön planda tutandır. Toplumdaki insanlar nezaket sahibi böyle insanlara daha güzel yaklaşır ve böyle insanları yukarılara çıkarırlar. Çünkü nezaketli kimseler her türlü sevgiye ve saygıya layık olan, hatırı sayılır, dürüst ve adam gibi adam olan insanlardır.

 

 Onun için böyle mütevazi ve nazik insanlara sahip çıkmak ve onları çok sevmek gerekir. Böyle insanlar her türlü iyiliği, sevgiyi, saygıyı fazlası ile hak eden kimselerdir. Böyle insanlar örnek alınır ve başka insanlarda  nezaketli insanlar gibi olmak ister . Çünkü nezaket de bulaşıcıdır.  Sözde değil özde nazik olan böyle insanlar   her zaman, her koşulda zarif ve düşünceli davranır; kendi çıkarına aykırı durumlarda bile nezaketi elden bırakmaz. Çünkü insan kavramını tam anlamı ile hak eden kimselerdir böyleleri. Böyle yüreği temiz olan ince ruhlu kimselere selam olsun. Beni dinleyen herkes herkese teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme