Menfaat İle İlgili Konuşma

 

Menfaat İle İlgili Konuşma

 

Menfaat kelimesi, bir kişinin veya bir grubun yararına veya çıkarına olan şeyi ifade eder. Menfaat; birinin ihtiyaçlarını karşılayan veya ona avantaj sağlayan bir şeyi tanımlamak için kullanılır. Menfaat, kişisel veya toplumsal olarak bir şeyden fayda sağlama anlamında kullanılabilir. İnsanın kendi sınırlarını belirlemesi, kendi çıkarlarını düşünmesi doğaldır  çünkü kendi menfaatini düşünmezsen hayatta kalamazsın. Bunun için birey elbette kendi çıkarlarını düşünmek zorundadır.


 Toplumda menfaat denilince sanki olumsuz bir şeymiş gibi algılanır ama durum böyle değildir. Menfaat sadece başkalarından çıkar sağlamak değil, kişinin kendisi ile ilgilenmemesi, aşırı fedakar olması ve güzel olan şeyler kendinden esirgemesi de kişinin kendi kul hakkına girmesidir ve kendi menfaatlerini düşünmemesidir.

 

Sevgili Öğretmenim,

İnsanın kendini düşünmesi  gerekir ama bunu yaparken başka insanların hakkını da yememelidir. Yani bencil bir şekilde kıskançlık içine girerek sadece kendi menfaatlerini düşünmesi, empati kurmadan yoksun olması güzel bir davranış örneği değildir. Kendimizi düşündüğümüz kadar başka insanların çıkarını da düşünmeliyiz ve başka insanların mutluluğu ve huzuru için de çalışmalıyız. Sadece kendi çıkarlarını düşünen, yüreğinde sevgi ve merhamet duygusu olmayan, menfaati bitince insanlığı da biten kimselerden olmamalıyız. Böyle olursak insani davranışları da kaybetmiş oluruz. Merhamet ile ilgili Balzac’ın şu sözü çok anlamlıdır:

“ Ne yaparsan yap, nasıl yaşarsan yaşa; ama gülebilmek için birini ağlatma ve çıkarların için hiç kimseyi satma.” İnsana yakışan davranışlarda bulunmalıyız. Kendimizi  düşünmeliyiz ama bencil olmamalıyız. Anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme