10 Atasözü ve Anlamları

 

10 Atasözü ve Anlamları

 

1) Kaldır Kaşını, Yiyeyim Aşını : İnsan misafirlerine ikramda bulunurken, bir kimseye iyilik ve yardım yaparken davranışlarına dikkat etmelidir. Çatık kaşlı veya somurtkan bir şekilde davranmak karşı tarafı rahatsız eder. Güler yüzlü ve istekli davranmak herkesin gönül rahatlığı içinde olmasını, yapılan ikramdan mutlu olmasını sağlar. Bunun için surat asılmamalı, cana yakın davranılmalıdır.

2) İtin ahmağı baklavadan pay umar: İyi eğitilmemiş ve bayağı bir kimse eline geçmesi mümkün olmayan bir nimet bekler, durur. Yani boş hayal peşinde olur.

3) Ev dememişler, evran demişler: Ev deyip geçmemek lazım. Bir  ihtiyaçları çok olur ve bu gereksinimlerin karşılanması da kolay değildir.

 

4) Dilenci küsmüş, kısmetini kesmiş: Bir kimseden yardım bekleyen kişi ondan umudunu kesmemeli, yoksa olacak işi de olmaz.

5) Çakalsız köy olmaz: Her topluluk içinde sayıları az da olsa kötü insanlar bulunabilir.

6) Boş eşek yorga gider: Üzerinde bir sorumluluğu olmayan kimse istediği gibi rahat rahat yaşar.

7) Azan kurda kızan köpek: Kötü bir kişinin hakkından ancak daha kötüsü gelir.

8) Dünya Süleyman’a  bile kalmamış: İnsan ne kadar varlıklı olursa olsun, ne kadar kuvvetli olursa olsun yeri ve zamanı gelince ölür ve bu dünyadan göçer. Bundan dolayı dünyaya bel bağlamamak gerekir.

 

9) Öküz alırsan boyunduruk doldursun, karı alırsan evini doldursun: İnsanın iş arkadaşı,  veya evleneceği kimse güçlü olduğunda hata mücadelesi de o denli kolay ve verimli olur.

10) Suç samur kürk olsa kimse üstüne almaz: Hiç kimse suçlu olduğunu kabul etmez.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme