Çul İçinde Aslan Yatar Atasözü İle İlgili Hikaye

 

Çul İçinde Aslan Yatar Atasözü İle İlgili Hikaye


Açıklaması: Bir insanın özellikleri kıyafetine bakılıp anlaşılamaz. Bu yüzden insana verilecek olan değer dış görünüşüne bakılarak verilmemelidir. Önemli olan öz, önemli olan karakter ve insanlıktır.


Hikayemin başlığı şu şekildedir:


İnsan Erdemliliği İle İnsandır


Ayşe Hanım mahallemize yeni taşınmıştı. Annem ve arkadaşları da onunla tanışmak için Ayşe Hanımı bizim eve davet etmişti. Annem ve arkadaşları yemekler hazırladı, çay demlendi ve akşam olduğu için Ayşe Hanım bizim evimize geldi. Evimize gelirken üzerine sade bir kazak giyen ve sade bir pantolon giyen Ayşe Hanım'a annem ve komşu teyzeler tuhaf bakmaya başladı. Oysa Ayşe Hanım üzerindeki kıyafetlerden dolayı hiç utanmıyor ve gayet de temiz duruyordu. İzin almak için elini yıkamaya gittiğinde annem ve arkadaşları ne kadar da kötü giyinmiş, çok da cahil birine benziyor dedi. Ben bunu duyduğumda annem ve arkadaşlarım adına utanmıştım. 


Ayşe Teyze tekrar geldiğinde tanışma faslı başladı. Herkes onun ne işle uğraştığını merak ediyordu. Annem ev hanımı, arkadaşları da ev hanımıydı. Babam ise iş adamı olduğu için maddi durumumuz çok iyiydi. Diğer komşuların  maddi durumu eşlerinden dolayı çok iyiydi. Hepsi çok güzel giyinmişti ama Ayşe Teyze çok süslenmemişti. Kendini tanıttı ve bir üniversite öğretim görevlisi olduğunu söyleyince annem ve diğer teyzelerin ağzı açık kaldı ve ona karşı tavırları hemen değişti. Az önce kıyafetinden dolayı arkasından konuştukları kadın hepsinden daha kıdemli, daha başarılı bir insandı. İçimden “Çul içinde aslan yatar.” atasözünü söyledim.


 Ayşe Teyze çok mütevazi, dış görünüşe çok önem vermeyen, saçlarını bilim yolunda, ilim yolunda beyazlatmış gerçek bir hanımefendiydi. Annem ve diğer arkadaşları şimdi onun gözüne girmek için onunla daha yakın olmaya çalışıyor ve dış görünüşe aldanmamak gerektiğini geç de olsa anlamışlardı sanırım. Bir de bir insanın arkasından konuşmayı, insanların dış görünüşüne göre yargılamamayı anneme yakıştıramamıştım. Keşke annem de kendini geliştirip her şeyin kılık kıyafetle değerli olmayacağını daha iyi bilseydi. Eee çul içinde ne aslanlar yatarmış. Bu da size ders olsun annem ve arkadaşları....

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme