Sözlü Kompozisyon Türlerinde Başarılı Olmak İçin Neler Gereklidir Konu Kompozisyon

 

Sözlü Kompozisyon Türlerinde Başarılı Olmak İçin Neler Gereklidir Konu Kompozisyon


 Herhangi bir konunun, amacın, isteğin, duygunun, hayalin ve düşüncenin sözle anlatımına sözlü kompozisyon denir. Sözlü kompozisyon türleri kendi arasında ikiye ayrılır.

1) Hazırlıklı konuşmalar: Ne zaman, nerde yapılacağı, konusu ve amacı daha önceden bilinen, bir plan ve program doğrultusunda hazırlanılarak yapılan konuşmalardır.

2) Hazırlıksız konuşmalar: Yeri ve zamanı bilinmeden, koşulların zorlaması sonucu, aniden yapılan konuşmalardır.


Sözlü kompozisyon türlerinde başarılı olmak için  geniş bir kültür birikimine sahip olmak gerekir. Çok kitap okumak gerekir. Farklı yerleri, gezmek ve görmek ve oralar hakkında izlenim sahibi olmak gerekir.


 Kişisel gelişim için, etkili konuşmak için kişinin farklı türden kitaplar okuması ve daha kültürlü olması gerekir. Sözlü kompozisyon türünde başarılı olmak için ana dilin kurallarını ve inceliklerini öğrenmek ve en iyi şekilde bilmek gerekir. Kuvvetli bir mantık sahibi olmak gerekir. Konuşmalarla davranışların uyumlu olması gerekir. İyi bir gözlemci ve iyi bir araştırmacı olmak gerekir. 


Konu bulmak gerekir. Anlatımı bozan ifadelerden kaçınmak gerekir. Sesi, jest ve mimikleri iyi kullanmak gerekir. Dinleyicilerin durumlarını göz önünde bulundurmak gerekir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme