Kişilik Gelişiminde Ailenin Önemi Konulu Konuşma

 

Kişilik Gelişiminde Ailenin Önemi Konulu Konuşma

 

Aile, çocuğun ilk sosyal deneyimlerini kazandığı yerdir. Çocukların gelişiminde aile yol gösterici ve kuralları öğretici rol oynar. Çocuğun doğru ve yanlışı öğrenmesinde,  cinsel kimliğini kazanmasında,  davranışlarını kontrol etmesinde, ailenin rolü çok büyüktür. Aile içinde sadece anne ve babanın görev ve sorumlukları yoktur. Çocuklar da yaş, cinsiyet, kişilik ve yetenekleri doğrultusunda görev almalıdır. Kişilik gelişiminde aile önemli bir yere sahiptir. 


Çocuğu dünyaya getiren anne ve babası ona iyi bir şekilde bakmalı, onu iyi bir şekilde büyütmelidir. Onun bedenen ve ruhen sağlıklı olması için çocuğuna destek olmalı, onu mutlu etmeye çalışmalı ve onun başarılı olması için elinden gelen fedakarlığı yapmalıdırlar. Aile çocuğunu karakter sahibi olarak yetiştirmelidir. Çocuğun iyi bir kişi olması için aile ona iyi yönde örnek olmalıdır. Eşlerin birbirlerini sevmeleri, saymaları, birbirlerine güven duymaları; özenli, duyarlı, hoşgörülü, paylaşımcı davranmaları evlilik bağını güçlendirir.

 

Değerli dinleyiciler,

Aile içi ilişkilerde tartışmaların olması doğaldır. Çocuk; anne ve babasının problemlerini tartışarak olumlu bir şekilde çözdüklerine tanık olunca ileride kendi yaşamında karşılaşabileceği problemlere hazırlanma fırsatı bulur. Böylece daha güçlü bir kişilik geliştirebilir ve en ufak bir olumsuzlukta hemen yıkılmaz. Çocuğun kendini keşfetmesine izin verilmelidir. Hangi mesleği seviyorsa ileride o mesleği tercih etmesine saygı duyulmalıdır. Çocuklarımıza baskı yapmamalıyız, onlara karşı hoşgörülü olmalıyız ama aşırı tavizkar bir tutum da sergilememeliyiz. Onların toplum içinde kendilerini daha iyi ifade etmeleri için kendine olan güvenlerinin artmasına destek olmalıyız. Kendi kararlarını vermelerine ve sorumluluk almalarına fırsatlar tanıyalım.

 

Çocuklarımızın duygusal gelişimlerine, duygularını dile getirmelerine fırsatlar tanıyarak yardımcı olalım. Çocuklarımıza cesaret kırıcı değil, destekleyici yaklaşımlarda bulunmalıyız. Onlar bir şeyi başaramadığı zaman onlara korkak, ezik, senden bir şey olmaz gibi çocuğun kişiliğini hedef alan olumsuz davranışlardan kaçınmalıyız. Tüm bunlar yapıldığı zaman daha sağlıklı çocuklar, daha mutlu ve daha özgüvenli çocukla ortaya çıkacaktır ve bu da onların gelecekteki  yaşamına olumlu yönde etki edecektir. Anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme