İçinde Hal Ekleri Geçen Bir Düşünce Yazısı

     Merak insanlar-ın ( ilgi hal eki ) herhangi bir konu ile ilgili öğrenme isteği olarak tanımlanabilir. Hepimiz-de (bulunma hal eki ) az ya da çok olsun merak duygusu vardır. Merak duygusu insanlar-ın ( ilgi hal eki ) öğrenme istekleri ile alakalıdır. Yani öğrenmek isteyen insanlar-dan ( ayrılma hal eki )  çekinmemek gerekir.

     Bilimsel gelişmeler-in (ilgi hal eki ) merak duygusu ile çok yakın-dan (ayrılma hal eki )  ilgisi vardır. Her bilimsel ve teknolojik gelişme-nin (ilgi hal eki )  kökenin-de ( bulunma hal eki ) merak yatmaktadır. İnsanların hayatın-ı (belirtme hal eki ) kolaylaştıran gelişmeler-in (ilgi hal eki )  kökenin-de ( bulunma hal eki ) insanlar-ın ( ilgi hal eki ) araştırma ve hayat-ı (belirtme hal eki ) kolaylaştırma istekleri yatmaktadır. Mesela telefon-un (ilgi hal eki ) icatın-ı (belirtme hal eki ) düşünelim. İnsanlar-ın (ilgi hal eki ) çok uzak yerlerdeki tanıdıkları ile görüebilmesi için ne yapılabilir düşüncesi bu icad-ın ( ilgi hali eki ) temelin-i (belirtme hal eki ) oluşturmuştur. Yani bilimsel bir gelişmenin temelin- de ( bulunma hal eki ) hem ihtiyaç var hem de bu ihtiyac-ın ( ilgi hal eki )  nasıl karşılanacağı-nın ( ilgi hali eki ) merak edilmesi düşüncesi vardır.

     Albert Einstein hiçbir özel yeteneği- nin (ilgi hali eki ) olmadığın-ı ( belirtme hal eki ) yalnızca tutkulu bir meraklı olduğunu söylüyor. Yani büyük  işler-e (yönelme hal eki )  başlamak  için çok zeki ya da yetenekli olmay-a (yönelme hal eki ) gerek yok. Meraklı olmak ve araştırıcı bir kişiliğ-e ( yönelme hal eki ) sahip olmak büyük işler yapabilmemiz- i ( belirtme hal eki ) sağlar. Bilim - in (ilgi hal eki )  ve teknolojinin bugün-e ( yönelme hal eki ) gelmesin-de (bulunma hal eki )  merak-ın ( ilgi hal eki ) çok büyük bir payı vardır. Bilim insanları sürekli kafasın-da ( bulunma hal eki ) soru işaretleri dolaşan insanlardır. Soruların-a ( yönelme hal eki ) cevap aramak için yılma-dan (ayrılma hal eki ) çalışmaları-nın ( ilgi hal eki )  sonucun-da (bulunma hal eki ) buluşlar- a ( yönelme hal eki ) imza atmışlardır.

     Etrafına meraklı ve araştıran gözlerle bakan insanlar çoğu insanın fark eemediği ayrıntılara ulaşabilirler. Bu yüzden meraklı olmak ve sürekli kendi kendimize doğayla, evrenle ilgili sorular sormalıyız. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme