Mülakat İle Anket Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Mülakat İle Anket Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Mülakat ve anket arasındaki farklara geçmeden önce isterseniz mülakat ve anket kavramları ile ilgili kısa bilgi vermeye çalışalım .

Mülakat : Bir gazetecinin çoğu zaman toplum tarafından bilinen , tanınan , önemli bir mevkide bulunan insanları ziyaret etmesi ; genellikle de gündemi işgal eden konularla ilgili olarak sorular sorması ve sorulara aldığı cevapları gazetesinde yazması ile oluşan yazı türüne denilmektedir .

Anket : Bir toplumun ya da belli bir grubun bir konu üzerindeki görüşlerini anlamak  eğilimlerini belirlemek amacıyla hazırlanmış olan soru listesidir .

Mülakat ve Anket Arasındaki Farklar Nelerdir ?

- Mülakat yapılacak kişi ile önceden görüşülür , randevu alınır ve konu ile ilgili bilgi verilir ; anket ise bir anda yapılabilir .
- Mülakat karşılıklı görüşme şeklinde olduğu için mülakatı yapacak kişi mülakatı yapacağı kişiyi ve mülakat konusunu iyi bilmeli ve ön araştırma yapmalıdır . Ankette ise anketi yapan kişinin konuyu ve anket yaptığı kişileri çok iyi tanıma gibi bir zorunluluğu yoktur .
- Mülakat bireysel olarak yapılabilir . Anketlerin ise verim alınabilmesi için çok fazla kişiye uygulanması ve değerlendirilmesi gerekir .
- Mülakatı yapan kişi konuşma sanatı , konuşturabilme yeteneği gibi özelliklere sahip olmalıdır ancak anketlerde yazılı  sorulara kısa cevaplar verildiği için anketi yapan kişinin bu yeteneklere sahip olması çok da gerekli olmayabilir .


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme