Büyük Ünlü Uyumu İle İlgili Test - Ders Türkçe

Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

Büyük Ünlü Uyumu İle İlgili Test

    8
Büyük Ünlü Uyumu İle İlgili Konu Anlatımı

Bu Testi Online Olarak Çözmek İster misiniz ?

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük büyük ünlü uyumuna uymaz ?
A) Ruslarla yapılan savaşı Osmanlı Devleti kazandı.
B) Etrafta kimsecikler gözükmüyordu.
C) Sanatçı uzun yılların birikimi ile bu unvanı alır.
D) Bu talihsiz olaydan ucuz kurtulduk diyebilirim.

2. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili kelimelerin hangisinde büyük ünlü uyumu kuralına uymayan bir ek kullanılmıştır ?
A) Çok çabaladı ve kitabı elinden düşürmedi.
B) Düşünmeden konuşmak başımızı ağrıtabilir.
C) Tahminlerinde asla yanılmadığını gösterdi.
D) Hepimiz senin gelmeni bekliyoruz.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılan tüm sözcükler ince ünlülüdür ?
A) Bana verdiğin sözü unutma !
B) Dün bize dayımlar gelmişti.
C) Senin emeklerini herkes bilecektir.
D) Eve gelen adam bizi tanıyormuş.

4. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili sözcüklerin hangisinde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz ?
A) Çanakkale Boğazı'nı düşman geçemedi.
B) Yıllardır süren kavga bitmeliydi artık.
C) Onun sesi bizlere yaşama isteği verirdi.
D) Bu kadar yürekli bir insan görmemiştim.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük büyük ünlü uyumu kuralına uymaz ?
A) Dünya yaşanılacak tek gezegen.
B) Araba hızla yanımızdan geçti.
C) Çok duygusal bir konuşmaydı.
D) Bizi bir türlü anlamak istemiyordu.

6.
Çocuk uzun zaman ayrı kaldığı mahallesine kavuşunca sevincinden ne yapacağını şaşırdı. Tek tek evlere girip kardeşim dediği arkadaşlarını görmek için can atıyordu. Annesinin "sonra gidersin!" sesi ile hevesi kursağında kaldı.
Yukarıdaki paragrafta büyük ünlü uyumu kuralına uymayan kaç sözcük vardır ?
A)1     B)2     C)3     D)4

7. Aşağıdaki kelimelerden hangisi aldığı ek sebebiyle büyük ünlü uyumuna uymamaktadır ?
A) Konservatuvar   B) Sinemada
C) Bekliyor           D) Radyocu

8. Aşağıdaki kelimelerin hangisinde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz ?
A) Keman     B) Kadıköy
C) Kebap      D) Kiralık


9. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili kelimelerden hangisinin büyük ünlü uyumu kuralına uymama nedeni farklıdır ?
A) Beklediğim haber bugün geliyor.
B) Annelik tarifsiz bir duygudur.
C) Elma çok sağlıklı bir meyvedir.
D) Bizim en iyi arkadaşımız kardeşimizdir.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tüm sözcükler büyük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?
A) Bize ne zaman geleceksiniz ?
B) Dünya heyecanını özlüyor.
C) Yaşamak kimi zaman korkuludur.
D) Güzellikler hiç bitmesin derdi.

11. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer alan kelimelerin tamamı büyük ünlü uyumu kuralına uyar ?
A) Kelime, insan, hayat, evren
B) Başarı, kötülük, zaman, kenar
C) Bulut, alem, oyuncak, masa
D) Korku, sulak, balık, bilek

12.
" Karanlıklar içinden ansızın doğdu ve hayat verdi dünyamıza"
Yukarıdaki cümlede aşağıda verilen kelimelerden hangisi büyük ünlü uyumuna uymamaktadır ?
A) Karanlıklar     B) Hayat
C) Doğdu            D) Dünyamıza

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük ünlü uyumuna uymayan bir sözcük vardır ?
A) Otobüs iki saat geç geldi.
B) Bizim takım yine kazandı.
C) Üzerindeki elbise çok güzeldi.
D) Ayna karşısında çok zaman geçirir.
14. Hangi seçenekte büyük ünlü uyumunu bozan ekler bir arada verilmiştir ?
A) -de, -ken, -ki, -e, -gil, -imtırak, -ınca
B) -yor, -ken, -ki, -daş, -gil, ,imtırak, -leyin
C) -da, -yor, -ken, -dır, -gı, -leyin
D) -tu, -dır, -yor, -ken, -ki, -daş

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük büyük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır ?
A) İşin bitince yanıma gel.
B) Geceleri içimi bir sıkıntı sarar.
C) Yaz ayını dört gözle bekliyoruz.
D) Yine istediğimi almamışsın.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük kalınlık-incelik uyumuna uymamaktadır ?

A) Hayat sürprizlerle dolu bir yığın günden ibaret.
B) Güneş dünyadaki herkesin üzerine doğuyor.
C) Akvaryumdaki bir balık kadar özgür olmak isterdim
D) Gece hüzünlenmek için var sanki. 

17. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz ?

A) Tren ağır ağır yokuşu çıkıyordu.
B) Babasının sözleri yüreğine oturmuştu.
C) Konuyu anlamak için tekrar etti.
D) Ülkemizin en sıcak yerleri Akdeniz'dedir.

18. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde büyük ünlü uyumu kuralı aranmaz ?

A) Sabrımı zorlamaya devam ediyor.
B) Onun tek eğlencesi kitap okumaktı.
C) Karanlık, köyün üzerine çökmeyi başladı.
D) Burası her zaman sıcak olur.

Büyük Ünlü Uyumu Test -2 

Soruların Videolu Çözümü İçin Tıklayın ... 

Doğru sayılarınızı yorum kısmına yazarak testi çözen diğer kişilerle paylaşabilirsiniz

Küçük Ünlü Uyumu Kuralı İle İlgili Test

Büyük Ünlü Uyumu İle İlgili Çalışma Kağıdı


Cevap Anahtarı
1
B
2
D
3
C
4
A
5
D
6
C
7
C
8
B
9
A
10
B
11
D
12
D
13
A
14
B
15
C
16
A
17
D
18
B
19

20


8 yorum:
Write yorum
  1. Çok yararlı oldu teşekkürler.Sadece 1 yanlış yaptım :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel ve yararlı olmuş,teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. keşke biraz kısa olsaydı çok uzun soru cevaplar üşendim :)


    YanıtlaSil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.