Kelimeleri Alfabetik Sıraya Dizme (Sözlük Sıralaması )

Kelimeleri Alfabetik Sıraya Dizme (Sözlük Sıralaması )

     Belli bir sıraya göre dizilmiş, dilimizdeki harfleri gösteren belli sayıdaki harfin birleşimine "alfabe" adı verilmektedir. Alfabedeki harfler belirli bir sıraya göre dizildiği için kelimeleri bu sıralamaya uygun biçimde sıralandırmaya "alfabetik sıralama" adı verilmektedir.

     Alfabetik sıralama sözlüklerde, ansiklopedilerde vb. kaynaklarda kullanılmaktadır. Alfabetik sıralamanın kullanılma sebebi okuyucunun aradığı kelimeye en kısa ve kolay yoldan ulaşmasını sağlamaktır. Aksi taktirde böyle bir sıralamanın olmadığı bir kitapta aradığımızı bulmak çok zor olurdu.

     Kelimeler alfabetik olarak sıralanırken şu kurallara dikkat edilmelidir :

1. İlk harflere bakılır  alfabetik olarak en önce gelen kelime sözlükte daha önde yer alır.
2. İlk harfler aynı ise ikinci harflere bakılır. İkinci harfi alfabede daha önde olan kelime sözlükte daha önde yer alır.
3. İkinci harflerde aynı ise üçüncü harflere bakılır. Üçüncü harfi önce olan kelime sözlükte daha önde yer alır.
4. Harfler aynı devam ettiği müddetçe sonraki harfe bakılır. Harfler farklılaştığında hangi harf alfabede daha önce ise o kelime sözlükte daha önde olur.

Örnek :

Aşağıdaki resimde " akademi- araba- Adana- alaka- asalak " kelimelerinin alfabetik sıralaması gösterilmiştir. Dikkat edecek olursanız tüm kelimelerin ilk harfi " A" olduğu için ikinci harflere bakılmıştır. İkinci harfler " k-r-d-l-s "dir. Bu harflerin alfabetik sıralaması "d-k-l-r-s" şeklinde olduğu için kelimelerin sözlükteki sıralaması " adana- akademi- alaka- araba- asalak " şeklinde olur.





Etkinlik : Aşağıdaki tabloda yer alan kelimeleri alfabetik sıralamaya göre dizin ve kelimelerin yanına sözlükteki sıralarını sayılarla yazın.
   
Kelimeler
sıra
Ağaç

Kalabalık

Köprü

Tren

Makarna

Yalancılık

Dünya

Para

Sağlık

Özlem

Futbolcu

Terlik


Kelimeleri Alfabetik Sıraya Dizme İle İlgili Test Soruları

Kelimeleri Alfabetik Sıraya Dizme Videolu Konu Anlatımı 


8 yorum:

  1. ben 10.sınıf öğrencisiyim ve bu soru türünün daha kolay çözülme yolunun buldum bunun üzerinde proje geliştiriyorum.
    harleri alfabetik sıraya dizeriz ve ilk alfabetik sırada olana 1 deriz örneğin sınav kelimesi a-1 ı-2 n-3 s-4 v-5 olur. sonrası aynn sayıların sıralanması sorusuna dönüşerek daha kolay bir şekilde çözüle bilir.sınav kaçıncı sırada olur dediğinde ilkine s kaçıncısırada 4 . 4 ile başlayanları normal sayılarda yaptığımız gibi yaparak kolay bir şekilde çözülür. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir şey anlamadım abi daha detaylı bekliyorum ama yinede anlayanlar için güzel

      Sil
  2. Yorumunuz için teşekkür ederim . İlginç ve farklı bir yöntem inşallah yazıyı okuyan arkadaşlarımız sizin yönteminizi de deneyecektir .

    YanıtlaSil
  3. BUnunla İlglili Bi makine yapın biz kelimeleri yazalım o sıraya dizsin

    YanıtlaSil
  4. Bebek, büyük,Edip,ekip,buluş,emir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bebek buluş büyük edip ekip emir

      Sil

Deneme