Düşüncenin Yönünü Değiştiren İfadeler İle İlgili Test - Ders Türkçe

Popüler Yayınlar

Düşüncenin Yönünü Değiştiren İfadeler İle İlgili Test

    1
Bu testimizi düşüncenin yönünü değiştiren ifadeler konusundaki bilgilerinizi ölçmek amacıyla hazırladık. Testi mutlaka sonuna kadar çözün. Yanlışlarınız çok çıkarsa testin sonunda verdiğimiz linke tıklayarak konu anlatımına bir daha göz atın. Doğru sayılarınızı yorum kısmına yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.


1 . Aşağıdaki cümlelerin hangisinde düşüncenin yönünü değiştiren bir ifade kullanılmıştır ?

A) Günlerdir uyku uyuyamıyorum.
B) Gözlerim yoruldu ama yine de uyuyorum.
C) Güneşli günlerin özlemi ile doluyum.
D) Gurbet hayatına bir türlü alışamadım.

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı düşünmeye yönlendiren bir ifade kullanılmıştır ?

A) Bizim zamanımızda teknoloji bu kadar ileri değildi.
B) Ceza dozunda ve yerinde kullanılmalıdır
C) Trafik sıkışıklığına artık bir çözüm bulmalıyız.
D) O çalışkan bir insan fakat kırıcı olabiliyor.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde düşüncenin yönünü değiştiren bir ifade kullanılmıştır ?

A) Hikayenin konusu ilgi çekici ancak dili ağır.
B) Konular günlük hayatla ilişkilendirilmiş.
C) Sanatlı ifadelere çok fazla yer verilmiş.
D) Kahramanlar farklı kültürlerden seçilmiş.

4. "Yıllardır çalışıp didindi ne var ki bir dikili ağacı olmadı."
Yukarıdaki cümlede altı çizili sözün kullanılma amacı nedir ?

A) Cümlede belirtilen düşünceyi ispatlamak
B) Genel bir durumdan bahsetmek
C) Yazılanlara dikkat çekmek
D) Düşüncenin yönünün değişeceğini belirtmek

5. "Bugün yanına gelirim ama iki saat sonra giderim"
Yukarıdaki cümlede "ama" hangi işlevde kullanılmıştır ?

A) İki cümle arasında sebep-sonuç ilişkisi kurmak
B) İki cümle arasında amaç-sonuç ilişkisi kurmak
C) İki cümle arasında zıtlık oluşturmak
D) Öznel ve nesnel cümleleri bağlamak

6. "Yıllar çok hızlı geçiyor ...... biz farkında değiliz." Cümlesinde düşüncenin yönünün değişmesi için boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir ?

A) fakat                B) çünkü
C) bu nedenle       D) her halde


7.  "Çiçekleri çok sev ...... onları koparma" cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez ?

A) ancak               B) çünkü
C) fakat                 D) ama

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde düşüncenin yönünü değiştiren bir ifade kullanılmamıştır ?

A) Sonbaharı çok seviyorum ama beni hüzünlendiriyor.     
B) Geçmişe takılmam fakat geçmişten ders çıkarırım.   
C) Onu seviyorum öte yandan bazı huyları itici geliyor.   
D) Bizi koruyor çünkü bize değer veriyor.

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde düşüncenin yönünü değiştiren bir ifade kullanılmıştır ?

A) Eğlenebilirsiniz yalnız çok abartmayın.
B) Size verilen değere layık olun.
C) Umutsuzluk hiçbir zaman yanınızda olmasın.
D) Hayal kurmaktan asla vazgeçmeyin.

10. Aşağıdaki kelimelerden hangisi düşüncenin yönünü değiştirmek için kullanılamaz ?

A) fakat            B) ne var ki
C) lakin            D) çünkü

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde düşüncenin yönünü değiştiren bir ifade kullanılmıştır ?

A) Bizim işlerimizde hep bir düzen vardır.
B) Gözlerindeki ışığı her zaman koru.
C) Biz anlatmaya çalışıyoruz halbuki dinleyen yok.
D) Güzelliği ile herkesi büyülemişti.

12. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düşüncenin yönünü değiştirmek için kullanılabilir ?

A) çünkü        B) için
C) dolayı        D) halbuki

13. "Hayatı boyunca insanların sevgisini kazanmaya çalıştı ancak geriye dönüp baktığında pek başarılı olamadığını gördü." 

Yukarıdaki cümlede "ancak" sözcüğünün işlevi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir ?

A) İlk cümle ikinci cümlenin nedenidir.
B) Birinci cümle öznel ikinci cümle nesneldir.
C) İki cümle arasında koşul sonuç ilişkisi vardır.
D) İki cümle arasında karşıtlık ilişkisi vardır. 

Bu testin videolu çözümü için tıklayın...

Cevap Anahtarı
1
B
2
D
3
A
4
D
5
C
6
A
7
B
8
D
9
A
10
D
11
C
12
D
13
D
14

15

1 yorum:
Write yorum
  1. Paylaşımlar için teşekkürler ancak dosyaları indirebilsek daha faydalı ve pratik olabilir.

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Bloggertheme9
Powered by Blogger.