Aradığın Konuyu Yaz!

Beğenilen Yazılar

Edatlar İle İlgili Test Soruları

    2
Edatlar İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "için" edatı cümleye "hakkında" anlamı katmıştır?

a) Sınavı kazanabilmek için çok çalıştı.
b) Memlekete gitmek için bilet aldı.
c) Şehrin sorunları için toplantı yapıldı.
d) Bizim için her zorluğa katlandı.

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile" edatı cümleye "birliktelik" anlamı katmıştır?

a) Okula otobüs ile gidiyoruz.
b) Bu kafa ile başarılı olman çok zor.
c) Ali ile Hasan çok iyi arkadaş
d) Akşamki konsere en yakın arkadaşım ile gideceğim.

3. "Doğru" kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat görevinde kullanılmıştır.

a) Akşama doğru etraf iyice serinledi.
b) Doğru  sözlü insanlar her zaman kazanır.
c) İki noktadan yalnız bir doğru geçer.
d) Arkadaşlarınla doğru konuşmalısın.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat kullanılmıştır ?

a) Parkta çocuklar neşeli bir biçimde oynuyor.
b) Herkes çabuk yanıma gelsin.
c) Ahmet sınıfın çalışkan öğrencilerinden biridir.
d) Müstakil ev apartman dairesine göre daha caziptir.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "gibi" edatı cümleye o esnada anlamı katmıştır ?

a) Hasan gibi temiz bir insan bulmak zor.
b) Okuldan çıktığı gibi eve koşuyor.
c) Beni sevdiği gibi kimseyi sevemez.
d) Arabanın yıldırım gibi bir hızı vardı.




6.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile" edatı yapılan işin nasıl olduğu hakkında bilgi vermektedir ?

a) Babamla hafta sonları balığa gideriz.
b) Bu yol arabayla çekilecek gibi değil.
c) Adam öfkeyle yerinden fırladı.
d) Kalın bir odun parçasını keserle yontuyordu.

7.  "Sahnedeki sanatçıyı coşkuyla alkışladılar." Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile" edatı bu cümledeki görevi ile kullanılmıştır.?

a) Maçın bitmesini sabırsızlıkla bekliyorduk.
b) Mustafa ile Erdem mahalle arkadaşıydılar.
c) Fransa'daki akrabalarımız uçakla geldi.
d) Benimle dışarıya çıkabilir misin?

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ile" edat olarak kullanılmıştır. ?

a) Futbol ile basketbol ülkemizde en çok sevilen spor dallarıdır.
b) Hüseyin ile arkadaşları çarşıda geziyordu.
c) Marketten bir kilo peynir ile bir kilo zeytin aldık.
d) Buraya babası ile gelmiş.

9.  "Bugüne kadar çalıştığım için kendimi tatili hak etmiş gibi hissediyorum."
Yukarıdaki cümlede kaç tane edat vardır?

a) 1    b)2    c)3    d)4

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ancak" edat görevinde kullanılmıştır ?

a) Bu sırrı ancak seninle paylaşabilirim.
b) Size geleceğim ancak çok duramam
c) Seni seviyorum ancak bazı davranışlarından hoşlanmıyorum.
d) Havalar çok soğuk ancak fazla yağmur yağmadı.

Cevap Anahtarı : 1-c 2-d 3-a 4-d 5-b 6-c 7-a 8-d 9-c 10-a

Edatlar Konu Anlatımı
2 yorum:
Write yorum
  1. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. NEDEN SİTEYİ KOPYALANMAZ YAPARSINIZ ANLAMIYORUM Kİ ELLE YAZDIKDA NOLDU ACABA?!

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Kompozisyon Örnekleri
Powered by Blogger.