Ek Fiil, Basit Zamanlı Fiiller, Birleşik Zamanlı Fiiller İle İlgili Test - Ders Türkçe

Popüler Yayınlar

Ek Fiil, Basit Zamanlı Fiiller, Birleşik Zamanlı Fiiller İle İlgili Test

    16
1 . Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı bir fiil kullanılmamıştır ?

A) Patronun kendine verdiği görevleri bitirdi.
B) Hiçbir zaman başkasına zarar vermezdi.
C) Yıllar önce bu şehre bir kez gitmiştim.
D) Haklarında konuşulmasını istemiyorlardı.

2.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmamıştır ?

A) Bugün çok iş yoktu.
B) Okulda deneme sınavı vardı.
C) Sinemadaki film çok güzelmiş.  
D) Uzun aradan sonra bize geldi.  

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili fiil basit zamanlıdır ?

A) Karşıdan gelen adamı hemen tanımıştı.  
B) Ona verdiğim ödevi hatırlamalıydı.  
C) Karşılığında iki kilo şeker aldı.
D) Hayvanların hemen hemen hepsini seviyordu.    

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil isim soylu sözcüğe gelerek onu yüklem yapmıştır ?

A) Sonunun böyle olacağını düşünseydi.  
B) Onun için en değerli şey ailesiydi.
C) Geçen ders yanıma uğrayacaktı.
D) Uzun aramalar sonucu kitabı bulmuştu.

5. "Evde kimse yoktu ve kapı hiç açılmamıştı."
Yukarıdaki cümlede yer alan kelimelerden hangisi birleşik zamanlı bir fiildir ?

A) yoktu             B) evde  
C) kapı               D) açılmamıştı.


6.
I. Benim yanıma gelmemeliydin.
II. İki yıl önce bu mahalleden taşındı.
III. Her söylenileni hemen anlıyordu.
IV. Polis şüpheli aracı hemen durdurdu.

Yukarıdaki cümlelerin hangisilerinde birleşik zamanlı fiil kullanılmıştır ?

A) I-III                     B) II-IV
C) I-IV                     D) II-III  

7.  "Düşünüyordu bir insan bu kadar acıya nasıl dayanabilir diye. "
Yukarıdaki cümlede geçen hangi kelime birleşik zamanlı bir fiildir ?

A) acıya                               B) diye
C) düşünüyordu                   D) dayanabilir
  
8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil farklı bir görevde kullanılmıştır ?

A) Sorulan soruların hepsini bilmişti.            
B) Hiç bıkmadan sürekli anlatıyordu.
C) Üç gün sonra bizim eve gelecekti.                
D) Yürüyüşünü çok sevdiği hayvan kazdı.

9.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır ?

A) Bu hayatta onu tek anlayan kardeşiydi.  
B) Eğitimin vazgeçilmezi okumaktır.  
C) Bu kitaplar ona çok ağır geliyordu.
D) Hayatında türlü türlü sorunlar vardı.   

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmıştır ?

A) Yalanlarıyla tüm insanları kandırdı.
B) Her gün bu saatte buradan geçerdi.  
C) Bütün pencereleri tek tek açtı.
D) Annesinin gönderdiği hediyeye kavuştu.    
  
11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil farklı bir görevde kullanılmıştır ?

A) Çocuk gülüyordu.      
B) Dükkan tertemizdi.
C) Kıyılar dalgalıydı.           
D) Dün üzgündüm.   

12.
1. Yapılan iyilikleri hiç unutmaz.
2. Duyduğu sözler karşısında şaşırmıştı.
3. Sorular ona göre çok zordu.
4. Milli takımın maçı dündü.  

Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangisinde ek-fiil kullanılmamıştır ?

A) 4                         B) 3  
C) 2                         D) 1  

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmıştır ?

A) Ağlayarak evden çıkmışlar.         
B) Çok özenli davranmalıyız. 
C) Bu sözleri daha önce de duymuştum.               
D) Beklenen araç yeni geldi.

14.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil basit zamanlı fiili birleşik zamanlı yapmıştır ?

A) Duvarın arkası zifiri karanlıktı.
B) Gün geçtikçe daha da büyüyordu.     
C) En çok huzur duyduğu yer eviydi.  
D) İnsanları en çok etkileyen duygu korkudur.  
     
15. Yüklem aşağıdaki cümlelerin hangisinde "geçmiş zamanda gerçekleşmemiş bir niyet" bildirmektedir ?

A) Yollar kapanmasaydı köye gidecektik.
B) Her yıl bu mevsimde tatile giderlerdi.
C) Hiçbir sorumluluktan kaçmazdı.  
D) Derslerinde hep çok gayretliydi.   

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-ise" ek fiili bir isme eklenmiştir ?

A) Yorulduysan çok fazla bekleme.           
B) Tanıdıysan bir selam ver.
C) Anladıysan işaret et.            
D) Yağmurluysa şemsiyeni al.    

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat ek fiil alarak yüklem olmuştur ?
A) Tüm dertlerini bize anlatırdı.
B) Gözleri doluyor gibiydi.
C) Okula geç kalan bendim.           
D) Yapılan haksızlıkları duyuyordum.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç ek fiil alarak yüklem olmuştur ?
A)Bir evin en gösterişli yeri kapıdır.
B)Olanların hepsini biliyordu.
C) Bizi bu hale düşüren sendin.           
D) Hani bir daha beni aramayacaktın.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ek fiil almış bir isimdir ?
A) Seninki de farklı bir yoldur.
B) Herkesin niyetini iyi biliyordu.
C) Hıçkıra hıçkıra ağlamıştı.           
D) Onu çok esprili bulmuştu.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil yoktur ?
A) Arabayı ben kullanmalıydım.
B) Babamın sözlerini dinlemiştim.
C) Babasının ellerine sarıldı.           
D) Bu olaydan çok üzüntü duymuştu.  

Ek Fiiller İle İlgili Slayt 

Cevap Anahtarı
1
A
2
D
3
C
4
B
5
D
6
A
7
C
8
D
9
C
10
B
11
A
12
D
13
C
14
B
15
A
16
D
17
B
18
C
19
A
20
C



16 yorum:
Write yorum
  1. son soruyu bana birisi açıklayabilir mi lütfen ?

    YanıtlaSil
  2. bazı sorular yanlış mı acaba ?

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle dikkatinin için tesekkur ediyorum. Evet son soruda hata var. Hepsinde ek fiil kullanılmış. Gerekli düzeltme hemen yapılacaktır

    YanıtlaSil
  4. Tesekuler çok güzel sorularr

    YanıtlaSil
  5. Sorular çok güzeldi tşk ederim:)

    YanıtlaSil
  6. Güzel test güzel sorular.
    (1 yanlışım çıktı) :( :P
    Sınav için iyi bi test bence.

    YanıtlaSil
  7. 10.Soru HATALI Değilmi?

    YanıtlaSil
  8. Soru hatalı değil . A,C,D seçeneklerinde "-dı, -di " eki basit zamanlı fiil yaptığı için görülen geçmiş zaman ekidir . B seçeneğinde ise "-ar" geniş zaman ekinden sonra gelerek hikaye birleşik zaman yapmıştır .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen cevap verin sinavim var 10. Soru b şıkkı olması gerrkmiyormu

      Sil
  9. Evet 10. soru B şıkkı . Cevap anahtarında düzeltme yapıldı . Teşekkürler iyi çalışmalar .

    YanıtlaSil
  10. 20. soru c değilmi neyi yanlış admin

    YanıtlaSil
  11. Daha öncesinde başka bir seçenek doğru olarak yazılmıştı . Bu hata düzeltildi . Şu an hata yok . 20. soru C seçeneği

    YanıtlaSil
  12. Sorular çok güzel olmuş elllerinize sağlık ama benim ödevim var basit ve birleşik zamanlı fiiller ile ilgili 25 soru sitenizdeki soruları kopyalayıp yapıştırcaktım ama olmuyor neden ?

    YanıtlaSil
  13. 12.SORU KÖKÜ HATALI DEĞİL Mİ

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...

© 2014 Ders Türkçe. Designed by Bloggertheme9
Powered by Blogger.