Hikayenin Unsurları

Yaşanmış ya da yaşanma ihtimali olan olayların kurgulanması ile oluşan eserlere hikaye (öykü)adı verilmektedir. Her hikayede aşağıda detaylı olarak anlatılan dört unsur mutlaka bulunmaktadır.

1. Olay :

Hikayede mutlaka bulunması gereken unsurların başında olay gelmektedir. Olay hikayedeki kahraman ya da kahramanların başından geçen, oluşan durum, ilgi çeken her türlü iş ve ya hadisedir. Bazı hikayeler özellikle olay üzerine kurgulandığı için olaylar çok ve iç içe geçmiş olabilir. Bazı hikayelerde ise kahramanların iç dünyası ön planda olduğu için olaylar sınırlı ve azdır.

2. Kahramanlar :

Hikayede meydana gelen olayları yaşayan kişilere kahraman adı verilmektedir. Hikayede kahramanlar olayın içerisinde yer alıp almama durumuna göre farklı şekilde adlandırılırlar. Olayların merkezinde olan asıl kişilere ana karakter, ana karakterlerin çevresinde yer alan ana  karakterin iletişim halinde olduğu kişilere ise yan karakter adı verilmektedir.

3. Yer :

Hikayede meydana gelen olayların geçtiği mekanlara yer adı verilmektedir. Hikayeler nispeten kısa eserler olduğu için mekanlar romanlara oranla daha az olabilmektedir.

4. Zaman

Hikayede gerçekleşen olayların meydana geldiği zaman dilimine denir. Hikayelerde zaman diyince çoğu kişi takvimsel bir zaman arayışına girmektedir. Ancak illa gün, ay, yıl gibi bir takvim olması şart değil. Mesela;  sıcak bir yaz günü, sabahın erken saatlerinde, akşama doğru gibi ifadeler de zaman hakkında bilgi vermektedir.

10 yorum:

Deneme