Doğrudan Anlatım ve Dolaylı Anlatım Konu Anlatımı

Doğrudan Anlatım :
 Birisinin söylemiş olduğu bir sözün ya da birisine ait duygu ve düşüncelerin onun ifade ettiği gibi hiçbir değişikliğe uğratılmadan söylenmesine doğrudan anlatım denir . Kısacası doğrudan anlatım birisinin sözlerinin hiçbir değişikliğe uğratılmadan aynı şekilde aktarılması demektir . Doğrudan anlatım iki biçimde olabilmektedir : 
 1. Kişi kendi düşüncelerini ya da duygularını bizzat kendi anlatabilir . Anlatıcı bakış açıları konusundaki 1. şahsın ağzından anlatım ( kahraman bakış açısı ) buna örnektir .
 - Yağmurlu bir günde etrafımda olanlara aldırmadan ilerliyorum .
- Akşam çayımı demleyip maçı seyredeceğim .
- Pirinç pilavını çok severim . 

 2. Başka birine ait bir sözün herhangi bir değişikliğe uğratılmadan olduğu gibi aktarılması biçiminde de olabilir . Düşünceyi geliştirme yolları içerisinde yer alan " tanık gösterme " buna örnek olarak verilebilir .
 - M. Kemal Atatürk " Yurtta sulh, cihanda sulh sözü !" sözü ile barışın önemine vurguda bulunmuştur . 
- Dayım "Haftaya size geleceğiz" demiş .
- Muhasebe müdürü " Şirketin tüm faaliyetleri kanunlara uygun " dedi .
 Dolaylı Anlatım :
 Bir başkasına ait olan yazılı ya da sözlü duygu ve düşüncelerin olduğu gibi değil de anlatıcının kendi cümleleri içerisinde ifade edilmesine dolaylı anlatım denir . Mesela " haftaya size geleceğim" ifadesi doğrudan anlatıma örnektir . Biz bu ifadeyi " haftaya bize geleceğini söyledi " şeklinde ifade edersek söyleyen kişinin anlatmak istediği düşünceyi değiştirmeden kendi ifadelerimizle söylemiş oluruz  . Doğrudan anlatıma örnek olarak verdiğimiz cümleleri şimdi dolaylı anlatıma çevirerek yazalım .
 - Yağmurlu bir günde etrafında olanlara aldırmadan ilerlediğini söyledi . 
- Akşam çayını demleyip maçı seyredeceğini söyledi . 
- Muhasebe müdürü şirketin tüm faaliyetlerinin kanunlara uygun olduğunu söyledi .
Doğrudan anlatım ve dolaylı anlatımla ilgili test
- Doğrudan anlatım ve dolaylı anlatım ile ilgili örnekler

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme