Ortak Kök Nedir ?

Özet : ortak kök nedir ? ortak kök ile ilgili örnekler

Ortak Kök Nedir ?

Aynı kökün hem isim kökü hem de fiil kökü olarak kullanılabilmesine ortak kök denir . Ortak kökler arasında anlam ilişkisi mutlaka bulunmalıdır .

Örnekler :

- Kirlenen duvar için boya aldı .  ( Bu cümlede boya duvar boyamak için kullanılan sıvı maddenin adıdır . )

- Kirlenen duvarı boyadı . ( Bu cümlede boya - boya kullanılarak yapılan iştir . Yani yukarıdaki cümlede boya isim olarak kullanılırken bu cümlede fiil olarak kullanılmıştır . )

- İki ülke arasındaki savaş sonunda bitti . ( Bu cümlede savaş kelimesi  iki ülkenin bir birine karşı giriştiği silahlı hareketin adı olarak yani isim olarak kullanılmıştır . )

- İki ülke uzun süredir savaşıyor . ( Bu cümlede savaş - iki ülkenin birbirine karşı yaptığı silahlı eylem olarak yani fiil olarak kullanılmıştır . Her ikisi arasında da anlam ilgisi olduğu için ortak kök olurlar . )

Ortak Kök
İsim Soylu olarak kullanımı
Fiil olarak kullanımı
Eski
Eski arabamız daha güzeldi.
Arabamız artık çok eskidi.
Ekşi
Ekşi elma yemeyi severim .
Bu yemekler iyice ekşimiş .
Güven
Güvenimi çok sarstın .
Sana artık güvenmiyorum .
Kuru
Kuru odunları bahçeye taşıdık .
Astığım çamaşırlar kurumuş .

Not : Sesteş kökler ile ortak kökleri birbirine karıştırmamak gerekir . Sesteş kökler arasında herhangi bir anlam ilişkisi bulunmazken ortak kökler arasında belirgin bir anlam ilgisi bulunmaktadır .

Örnek :


- Çay kelimesi sesteş kök olur . Çünkü çay 1. içecek adı 2. Küçük derelerin adıdır . Yani iki anlam arasında hiçbir ilişki bulunmamaktadır . Ancak boya kelimesi ortak kök olur . Çünkü boya isim olarak da kullanılabilir , fiil olarak da kullanılabilir ve iki şekilde de ortak bir anlam vardır . 


3 yorum:

  1. çok sağlun yazılıdan 100 aldım ayyyyyyyy çok tşk

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Deneme