Kök Nedir ? Kök Çeşitleri Nelerdir ?

Bir kelimenin anlamlı en küçük parçasına kök denilmektedir . Diğer bir tanımlama ile kök ; bir kelimedeki eklerin tamamı çıkarıldığında geriye kalan anlamlı en küçük parçadır .

Örnek :
- Gözlükçülerden ( göz-lük-çü-ler-den  şeklinde eklerine ayırırız . Ekler sondan başlayarak atıldığında en son geriye anlamlı olarak " göz " kelimesi kalır . )

- Kapıcılık ( kapı - cı - lık biçiminde eklerine ayırırız . Ekler sondan başlayarak teker teker silinince geriye " kapı " kelimesi kalır . )

- Arabacıya ( araba - cı - y - a  biçiminde eklere ayrılır . Sonra ekler atıldığında geriye anlamlı olarak " araba " kelimesi kalır . )

- Parasızlık ( para - sız - lık şekilinde eklerine ayrılır . Sondan başlayarak ekler atılınca geriye " para " kelimesi kalır . )

Not : Bir kelimenin kök olabilmesi yalnızca anlamlı olması yetmez , aynı zamanda o kelimenin tamamı ile de anlamca ilişkili olmalıdır .

Örnek :

- kalemlik kelimesinin kökü " kale " olamaz . Çünkü " kale " kelimesi ile " kalemlik " kelimesi arasında bir anlam ilişkisi yoktur .

- balık kelimesinin kökü " bal " olamaz .  Çünkü " bal " kelimesi ile balık kelimesi arasında hiçbir anlam ilişkisi yoktur .

Kökler İsim kökleri , fiil kökleri , sesteş kökler ve ortak kökler olmak üzere dörde ayrılır :



0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme