Kurallı ve Devrik Cümleler İle İlgili Test Soruları

1 . "İnsan dediğin bugün var yarın yok" cümlesinin özellikleri aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir ?
A) Devrik bir isim cümlesi
B) Devrik bir fiil cümlesi
C) Kurallı bir isim cümlesi
D) Kurallı bir fiil cümlesi
  
2.  " Özü iyi olanın sözü de iyi olur . "
Cümlesi ile yüklemin yeri bakımından özdeş olan cümle aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Tanıdı beni bir anda karşısında görünce .
B) Bir anda ağladı onu o halde bulunca .
C) Elindekilerin hepsini düşürdü yere .
D) Az para çok iş görmeye yeter .  

3. (1) Kuşlar uçar gök yüzünde özgürce . (2) Her biri çok diyar gezmiştir . (3) Çoğu zaman onlar gibi olmayı hayal ederiz . (4) Belki de bu yüzden insanlar uçakları icat etti .
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerden hangisi yüklemin yerine göre diğerlerinden farklıdır ?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi devrik bir fiil cümlesidir ?
A) Sildiler masaları misafirler gelmeden .
B) Yeri geldiğinde sözleri esirgememek gerekir .
C) Tarlalardaki patatesler toplanmaya başladı .
D) Kitaptır insanı uzak diyarlara götüren .
   
5.  Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin yerine göre diğerlerinden farklıdır  ?
A) Uzungöl güzelliği ile büyülüyor turistleri .
B) Tavşan gibiydi en önde koşan çocuk .
C) İstediğim siparişler dün elime ulaştı .
D) Bilemezdim insanların bu kadar anlayışsız olabileceğini .  


6.
1. Her işi zamanında yapmalısın .
2. Küçük birikimler zamanla çok işimize yarar .
3. Otobüsle iki saatte varırsın oraya .
4. Sakla içindekileri yeri geldiğinde .
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerden hangileri devrik cümledir ?
A) 1-2
B) 3-4
C) 1-3
D) 2-4
  
7.  Aşağıdaki cümlelerden hangisi devrik bir fiil cümlesidir  ?
A) Kahvaltıda biraz peynir ve zeytin yedim .
B) Kapının önündeki bankların hepsini boyadık .
C) Onun sözlerini her zaman dinliyordu Şenol .
D) Yazılı sorularını sınıfta inceleyeceğiz .  

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kuralsız (devrik ) bir cümledir ?
A) Başarılı olabilmek için nefes almadan çalıştı .  
B) Öğretmenler başarılı bir gençlik yetiştirecektir .
C) Son günlerde anladığım en iyi konuydu .
D) Havalarda uçuyordu aldığı notu duyunca .    

9. 
Belki de konuşuyordur gözlerin
Ama ben gözce bilmiyorum ki
Sessizce biliyorum
Usulca biliyorum
Masumca biliyorum …

Yukarıdaki şiirin kaçıncı dizesinde devrik bir cümle kullanılmıştır ?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

10. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kurallı bir fiil cümlesi kullanılmıştır ?
A) Karşı evin önünde büyük bir ağaç vardı .
B) Yıllar sonra kavuştum yeniden memleketime .
C) Zaman çok hızlı akıp gitmeye başladı .
D) Bu soruları yeniden çözmemiz lazım .


11. Aşağıdaki cümlelerden hangisi ögelerinin dizilişine göre diğerlerinden farklıdır?

A) İnsan yalnız kaldıkça yaşamın zorluklarını daha iyi anlıyor.
B) Başarılı olmaktır bizleri mutlu ya da mutsuz eden.
C) Zaman ilerledikçe kendinizdeki değişikliklere siz de şaşırıyorsunuz.
D) Umutsuzluğun sorunları çözdüğü hiçbir zaman görülmemiştir.

12.
1. Gerçek kahramanlar ülkeleri için her türlü fedakarlığı yapabilenlerdir.
2. Yıllar geçtikçe bozuluyor her şeyin düzeni.
3. Misafirler bizim kültürümüzde baş tacıdır.
4. Kazanmak için kaybetmeyi göze alabilmek gerekir.
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerden hangisi ögelerinin dizilişine göre diğerlerinden farklıdır?


A) 1            B) 2             C) 3             D) 4



Yapısına Göre Cümleler İle İlgili Test

Anlamına Göre Cümleler İle İlgili Test

Yüklemin Yerine Göre Cümleler İle İlgili Test

Yüklemin Türüne Göre Cümleler İle İlgili Test

Cevap Anahtarı
1
C
2
D
3
A
4
A
5
C
6
B
7
C
8
D
9
A
10
C

11-B 12-B


0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...