Tartışmacı Anlatım İle İlgili Örnek Paragraflar

Tartışmacı Anlatım İle İlgili Örnek Paragraflar

Yazarın herhangi bir konuda kendi görüşünü savunurken karşıt bir görüşü de çürütmeye çalıştığı metinlerde kullanılan anlatım biçimine tartışmacı anlatım denir  . Tartışmacı anlatımın olduğu metinlerde genellikle karşılıklı konuşma ve sohbet havası bulunur . Tartışmacı anlatımda yazar kendi düşüncesinin haklılığını ortaya çıkarmak için karşılaştırmalardan , sayısal verilerden ve tanık göstermelerden yararlanabilir . Açıklayıcı anlatımda bir düşünce açıklanırken tartışmacı anlatımda birden fazla düşünce içerisinde yazar bir düşüncenin savunuculuğunu yapar . Tartışmacı anlatım ile ilgili örnek paragraflar şunlardır :

Örnek Paragraf 1 :

Futbol mu basketbol mu daha zevklidir ? Bana göre basketbol futbola göre çok daha zevkli bir spordur . Çünkü futbolda bir oyuncu uzun süre topa dokunmadan , kendini oyundan çekerek pasif hale gelebilir . Ama basketbolda böyle bir durum söz konusu olamaz . Her oyuncu sürekli oyunun içindedir ve aktif görev almak zorundadır . Ayrıca futbol 90 dakika denir ama topun oyunda kaldığı bu sürenin ancak yarısı kadar olabilir . Ama basketbolda böyle bir durum söz konusu değildir . Sürenin her saniyesinde oyun oynanmaktadır .

Örnek Paragraf  2 :

Öğrencinin başarı olmasında azim ve çalışmanın en etkili faktör olduğunu düşünenlerdenim . Bazıları zeka daha etkilidir dese de durum asla böyle değildir . Zeka kullanılmadıktan sonra ne kadar önemli olabilir ki . Son model bir arabanız olduğunu düşünün . Her şeyi dört dörtlük olsun . Siz bu arabaya yakıt koymadıktan sonra bir adım ileri gitmesi mümkün değildir . İşte çalışmak ve azim de yakıt gibidir . Olmadığı zaman zeka ne kadar olursa olsun hiçbir faydası olmaz .

Örnek Paragraf 3 :

Şimdiki kuşak popüler müzik tutkunu . Oysaki popüler müzik adı üstünde gelip geçici olandır . Yarın unutulur gider ve insanın ne ruh dünyasına ne de düşünce dünyasına bir şeyler katar . Sanat müziği ya da halk müziği böyle değildir . Çünkü onlar milletin düşünce ve yaşayış dünyasının mahsulleridir . Herkes onlarda kendisinden bir parça bulur . Bu sebeple halk müziği ve sanat müziği popüler müzik ile kıyaslanamayacak kadar çok üstündür  .

Açıklayıcı Anlatım İle İlgili Örnek Paragraflar İçin Tıklayın 

Betimleyici Anlatım İle İlgili Örnek Paragraflar

Öyküleyici Anlatım İle İlgili Örnekler

Tartışmacı Anlatım İle İlgili Örnek Paragraflar

27 yorum:

  1. Teşekkürler ödevime yardımcı oldunuz��

    YanıtlaSil
  2. çok işime yaradı saolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde işime de yaradu❤️

      Sil
    2. erf7b98ğnı0opğp,
      üokjü,
      klüğ

      jğ0ü*,-ü
      -,h90*üjmo

      Sil
  3. Boğaziçi hocalar ödev verdi izmirlilere selam olsun

    YanıtlaSil
  4. şu futbol hakkındaki düşüncelerine saygı duyarım ama hepsi yanlış keşke 1 kere olsa bile maç izleseydin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de katılıyorum

      Sil
    2. Ama zaten o da tartışmacı olarak söylemiş. Yani kendi fikirlerini, bu söyledikleri olağan şeyler bu yüzden tartışmacı anlatım yapılmış yani doğru şeyler söylüyor. 1 kere de olsa maç izlememiş olsa 90dk bile bilmezdi o kişi az araştırma bilgisi...

      Sil
    3. belki geç olacak ama o arkadaş da kendi fikrini belirtmiş neyse canım ne olacak ama yani ikiniz şuan tartışıyorsunuz ve tartışmacı anlatım oluyor hehehe boşverin beni iyi dersler

      Sil
    4. Zaten sadece örnek

      Sil
    5. Örnek ama sen bilirsin

      Sil
  5. Sınavda cikicak 7.sinif 1.donem 2.yazili ona göre bakin asdaadsa

    YanıtlaSil
  6. iyi dersler sizin sayenizde hoca beni çok tartışan biri olarak biliyor ehehehe

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler. Ödevime çok yardımcı oldunuz.

    YanıtlaSil
  9. Çok yardımcı oldu

    YanıtlaSil
  10. Ödevim için çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. futbolda topun oyunda olmadığı vakitler uzatma olarak eklenir ama bu tartışma yazısı olduğu için bu oldukça normal

    YanıtlaSil

Deneme