Damdan Düşenin Halini Damdan Düşen Bilir Atasözünü Açıklayan Bir Kompozisyon

Damdan Düşenin Halini Damdan Düşen Bilir Atasözünü Açıklayan Bir Kompozisyon

İnsanlar her ne kadar empati kurmaya çalışsa da bazen karşıdaki insanın yaşadığı olay karşısındaki durumunu tam olarak anlayamaz . "Damdan düşenin halini damdan düşen anlar " atasözü kötü bir olay yaşamış bir insanın durumunu ancak daha önce benzer bir olay yaşamış olan birisinin anlayabileceği anlamına gelir .

Nasrettin Hoca fıkrasını hatırlarsanız Hoca bir yaz günü sıcaktan bunalıp damda yatmaya karar vermiş ve uykunun ağırlığıyla etrafında dönerken damdan aşağı yuvarlanmış . Konu komşu etrafına toplanıp şöyle mi yapalım , böyle mi yapalım diye konuşmaya başlayınca Hoca , tez bana daha önce damdan düşmüş birini çağırın benim halimden ancak o anlar demiş . Hocanın da dediği gibi bir derdi o derde evvelden düşmüş olanlar kadar kimse anlayamaz . " Ateş düştüğü yeri yakar " diye de bir atasözümüz var ya ... İşte aynen bu atasözümüzde de olduğu gibi biz bir insanın durumuna ne kadar üzülürsek üzülelim , kısa bir zaman sonra unutur gideriz . Derdin sahibi ise o acıyı her gün katlanarak hisseder .

İnsanları anlamaya çalışmak , onların dertleri ile dertlenmek elbette çok güzeldir . Ama ne kadar onlara üzülsek bile onların yaşadığı acının şiddetini bilemeyiz . Tıpkı bir şehit annesinin hislerini yalnızca başka bir şehidin annesinin bilebileceği gibi .

1 yorum:

Deneme