Bilim ve Sanat Takdir Edilmediği Yerden Göç Eder Sözü İle İlgili Kompozisyon

Bilim ve Sanat Taktir Edilmediği Yerden Göç Eder Sözü İle İlgili Kompozisyon

Bilim ve sanat bir medeniyetin gelişmişlik ölçüsünün göstergesi , adeta şah damarlarıdır . Bilim ve sanata değer vermeyen toplumlar kısa sürede bağımsızlıklarını kaybederek başka milletlerin güdümü altına girerler . Bilimde geri kalan milletler , başkalarının açık pazarı haline gelirken sanatta geri kalan milletler de başka milletlerin kültür emperyalizminin hedefi olur .

İbn-i Sina " Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder . " sözü ile yöneticilerin bilim adamlarına ve sanatkarlara değer vermesi gerektiğini aksi takdirde bu insanların ülkelerini terk etmek durumunda kalacağını söylemiştir . Günümüzde İbn-i Sina'nın bu tespitine "beyin göçü" adı verilmektedir . Bilim adamları ve sanatkarlar değer görmedikleri , uygun çalışma ortamı bulamadıkları yerleri terk ederek kendilerine ve çalışmalarına ilgi gösteren ülkeleri tercih ediyor . Tarih içerisinde de bu durum böyle olmuştur . Orta Çağ'ın karanlık Avrupa'sında bilim ve sanat aşağılanırken Fatih Sultan Mehmet'in bilime gösterdiği değer ve saygı Avrupa'dan birçok bilim adamının Osmanlı topraklarına göç etmesini sağlamıştır .

Bilim adamlarına ve sanatkarlara değer vermek gerekir . Bu iki kesim bir ülkenin estetik ve teknolojik gelişimini sağlayan unsurlardır . Onlar değer görmedikleri zaman elbette ki değer görecekleri yerlere gitmek isteyeceklerdir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme