Fiilde Çatı İle İlgili Test-3

Fiilde Çatı İle İlgili Test Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı
özelliği aranmaz ?
A) Akşamları yemekten sonra yürüyüşe
çıkmayı çok severim.
B) Bizi muasır medeniyetler seviyesine
çıkaracak olan şey yalnızca bilimdir .
C) Gelecek güzel günleri görebiliyorum .
D) Saatlerce yürümekten ayaklarıma kara
sular indi .

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne
yüklem ilişkisi açısından diğerlerinden
farklıdır ?
A) Okula giderken büyük bir çukuru son anda
fark edebildim .
B) Dünya işlerine gereğinden fazla önem
vermemek gerekir .
C) Yıkanan tabaklar teker teker kurulandı.
D) Sessiz bir ortamda kitap okumak gibisi
yoktur .

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi çatısı
bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Bir kitap sizi kimsenin götüremediği kadar
uzağa götürür.
B) Sizin bütün sırlarınızı sonsuza kadar
saklayabilir .
C) Size hiç tatmadığınız duyguları yaşatabilir.
D) Kitaplar sayesinde hiç bilmediğimiz şeyler
öğrenilebilir .

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin
yüklemi geçişli bir fiil olmasına rağmen
cümlede nesne kullanılmamıştır ?
A) Elindeki bardağı yanlışlıkla düşürdü ve
kırdı.
B) Evlerinin önündeki durakta bekliyor .
C) Yazarın son çıkan romanını da okudu.
D) Uyuklayınca elindeki gazete yere düştü.


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir işi
başkasına yaptırma anlamı vardır ?
A) Babasının verdiği parayı düşürdü.
B) Yaptığı esprilerle herkesi güldürdü.
C) Söylediği sözlerle karşısındakini susturdu.
D) Kek yapmak için bakkaldan hamur aldırdı.
6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel
hem işi yapan hem de yaptığı işten etkilenen
bir varlıktır?
A) Babam yarınki toplantı için hazırlandı.
B) Çıkan perde yerine takıldı.
C) Çöp toplama alanı şehrin dışına taşındı.
D) Sular iki gün içerisinde bir hayli çekildi.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne
yüklem ilişkisi açısından diğerlerinden
farklıdır ?
A) Anahtarı içeride unutunca kapıyı kırmak
zorunda kaldık.
B) Oğlunun uzun zamandır kendisini
aramadığından yakındı .
C) Üzerine gelen topu görünce bir anda
sakındı.
D) Kısa zamanda çok güzel halılar dokundu.

8.Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne
yüklem ilişkisi açısından diğerlerinden
farklıdır ?
A) Yapamadığı soruları öğretmenine sordu.
B) İlk fırsatta arabayı tamirciye götürecek.
C) Kitapları aldığı yere iade etti.
D) Otobüse yetişmek için hızla koştu.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edilgen
çatılı bir fiil kullanılmıştır ?
A) Elbiseler itinayla ütülendi.
B) Genç adam başka bir eve taşındı.
C) Çocuk kendi başına giyindi.
D) Düşüncelerinde bu kez yanıldı.

10. " Tüm kapılar kilitlendi. " cümlesinin
çatı özelliği aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Etken - geçişli
B) Etken - geçişsiz
C) Edilgen - geçişli
D) Edilgen - geçişsiz

Cevap Anahtarı : 1-B 2-C 3-D 4-B 5-D 6-A 7-D 8-D 9-A 10-D           

0 yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YORUMLAMA BİÇİMİNİ "ANONİM" SEÇEREK İSİM, MAİL ADRESİ VB. YAZMAK İLE UĞRAŞMADAN KOLAYCA YAYINLAYABİLİRSİNİZ. KÜÇÜK BİR TEŞEKKÜRÜN BİLE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN...