‘’Kimle Gezdiğinize, Kimle Arkadaşlık Ettiğinize Dikkat Edin ; Çünkü bülbül güle , karga çöplüğe götürür .’’ Mevlana’nın Bu Özdeyişi İle İlgili Kompozisyon Yazınız .


‘’Kimle  Gezdiğinize, Kimle Arkadaşlık Ettiğinize Dikkat Edin ; Çünkü bülbül güle , karga çöplüğe götürür .’’ Mevlana’nın Bu   Özdeyişi  İle İlgili Kompozisyon Yazınız .

Her  insanın  farklı bir çevrede dünyaya gelir .  Her insanın yetiştiği çevre ortamı farklı olduğu için, arkadaşlık ettiği kişiler de  farklı olur .  Kişi arkadaş seçiminde çok dikkatli olmalıdır . İki günlük tanıdığı insanla hemen  samimiyete girmemelidir .  Çünkü arkadaşlıklar ve dostluklar zaman içinde oluşur . 

Arkadaş edindiğimiz kimselerin huyunu , suyunu iyi bilmeliyiz . Çünkü iyi arkadaş  insanı doğru yola götürür , kötü arkadaş ise kişinin başına olmayacak belalar açar . Bunun için her zaman  iyi arkadaşlıklar edinmeliyiz . Çalışan , üreten , sorumluluk sahibi olan , ahlaklı ve erdemli olan insanlar ile vakit geçirmeliyiz . Böyle insanlar ile arkadaş olunursa kişi kendini geliştirir ve yanlış işler peşinde sürüklenmez . İnsan kötü arkadaşlardan kötü alışkanlıklar öğrenir . Çünkü kötü arkadaşlar sizi çöplüğe götürür . Kişinin ahlakı bozulur , kötü alışkanlıklara sahip olur ve daha  bir sürü olumsuzluklar beraberinde gelir . Bunun için de Mevlana gezdiğin , tozduğun kişilere dikkat et demek istemiştir .

Kimdir  nedir, neyin nesidir diye bir tabir vardır Anadolu’da . İşte bu tabir arkadaşlık kuracağımız , dostluk kuracağımız kişiler için söylenmiştir. Doğru, dürüst, namuslu, güvenilir insanlar ile yoldaş olmalıyız .



0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme