Kent Yaşamının Olumsuzlukları Ve Çözümleri Nelerdir?


Kent  Yaşamının  Olumsuzlukları Ve Çözümleri Nelerdir?

Köyde iş imkanları , sağlık hizmetler i, eğitim hizmetleri , kültürel faaliyetler vb. sınırlı olduğu için insanlar da kente göç etmek zorunda kalmışlardır . Kente göçler artınca bu durumda kentlerin de doğal yapısını bozmuş ve kentlerde hızla nüfus artışı olmuştur . Hızlı nüfus artışına karşılık her türlü hizmeti  vermek de güç hale gelmeye başlamıştır . Daha çok insan olunca daha çok bina dikilmeye başlamış ve bu da daha çok ağacın kesilmesine neden olmuştur . Yeşil alanlara apartmanlar yapıldığı için bu durum da doğamıza  olumsuz etki etmeye başlamıştır .

Şehir hayatında gün  çabuk geçmekte ve sıkıcı geçmektedir . Çünkü insanlar işinden  başını kaldıramamakta ,  doğa ile iç içe kalamamaktadır .  Çünkü şehir yaşamında temiz bir hava da yoktur . Sanayiden çıkan , motorlu taşıtlardan çıkan  gazlar havayı da kirletmiş ve bu da insan sağlığını olumsuz etkilemeye başlamıştır .  Şehir yaşamında gecekondulaşma olduğu için bu da şehrin güzel görünümünü olumsuz etkiler . İnsanlar arasındaki ilişki mesafelidir . İnsanlar  arasında güven kavramı fazla yoktur . Herkes ben düşüncesi ile hareket eder . Köy yaşamındaki biz düşüncesi yoktur . Şehir yaşamındaki sorunları çözmek için insanlar önceden bir plan doğrultusunda hareket etmeli ve sorunlarını çözmeye çalışmalıdır . Örneğin; kontrolsüz yapılaşmaya gidilmemelidir . Bunun yerine şu şekilde yapılmalıdır .  Yeni bir göçle gelenler , orada bulunan kent sakinleriyle gelişkin bir sistem içinde kolay uyum sağlamalı diye düşünülüyorsa, bunun altyapısı mutlaka inşa edilmiş olmalıdır. Bunun için gerekli mekanizmalar kurulmalı ve işletilmelidir . Kontrolsüz bir yapıdan asla söz edilmemelidir. Gelenlerin konut edinme ve iş yapma süreçleri incelenmeli , kolaylaştırılmalı ve hatta güvence altına alınmalıdır . Yani  şehri yöneten  liderler ve yöneticiler  bu durumda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir .

Şehir yaşamının daha güzel olması için , insanların mutlu olması için  kalıcı ve kapsamlı çevre planlamaları yapılmalıdır . Hava, toprak, su kirletilmemelidir . Birilerine çıkarına faydalı olmak için şehirlerimiz yok edilmemeli, kirletilmemelidir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme