Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları İle İlgili Kompozisyon

Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları İle İlgili Kompozisyon

İnsanoğlu yazıyı bulmadan önce çeşitli şekillerde kendini ifade etmeye çalışmıştır . Yazının icadından sonra ise bu istek daha kolay ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmeye başlanmıştır . Anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları kendimizi yazılı olarak ifade ederken başarılı olmamızı sağlar . Çünkü her yazının bir yazılış amacı vardır ve her yazıda bu amaca uygun bir yöntem uygulamak gerekir .

Yazılarımızda okuyucuya bilgi vermek istiyorsak açıklayıcı anlatımı kullanırız . Mesela “karıncalar”ı tanıtmak istediğimiz bir yazıya “Bir varmış bir yokmuş “ diye başlar hikaye anlatırsak karıncaları tanıtabilir miyiz? Elbette hayır! Amacımız bilgi vermekse eğer açıklamalar yapmalıyız . Aynı zamanda da açıklamalar yaparken ikna etmek için tanımlamalar , örnekler , istatistiksel veriler, tanınmış insanların sözlerinden alıntılar yaparız . Bunlara da düşünceyi geliştirme yolları denir . Olay , kahraman , yer ve zamanın olduğu metinler yazdığımızda da öyküleyici ve betimleyici anlatım biçimlerini kullanırız . Eğer amacımız iki düşünceden birini savunmak karşı düşünceyi de çürütmek ise o zaman da tartışmacı anlatım biçimini kullanırız .

Gördüğünüz gibi anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları anlatacağımız metne göre değişir . Bilgi verirken başka , öykü anlatırken başka anlatım biçimlerine başvururuz .

1 yorum:

Deneme