‘’Türk Dili, Türk Ulusunun Yüreğidir, Beynidir.’’ Sözünden Anladığınız Bir Metin Yazınız.


‘’Türk Dili, Türk Ulusunun  Yüreğidir, Beynidir.’’  Sözünden Anladığınız Bir Metin Yazınız.

Bir  milletin  konuştuğu dil o milletin aynı zamanda  kültürüdür, benliğidir. O milleti millet yapan en  önemli unsurlardan biri de dildir. Çünkü aynı dili konuşan, aynı coğrafyada yaşayan insanlar  dili ile bir olur, birlik olur. Çünkü konuştuğumuz dil bizim her şeyimizdir. Çünkü  bizi anlayan insanlar vardır, bize  derdini anlatan insanlar vardır. İşte tüm bunlar da dil sayesinde  olur.

Dil insanları bir araya getiren, duyguları bir araya getiren, birlik , beraberlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Dil milletimizin kalbidir, beynidir. Çünkü bizler  Türk dili ile gönlümüzden geçenleri dile getiririz.  Örneğin  dilini bilmediğimiz bir ülkeye gitsek ve orada yaşamak zorunda kalsak ne kadar zorluklar çekeceğimizi tahmin dahi edemiyorum. Tamam zamanda içinde o yabancı ülkenin dilini öğrenebiliriz fakat bu yeterli olabilir mi? Elbette olmaz. Çünkü dil aynı zamanda kültürü yansıtır. Kültürünü bilmediğimiz, kültürünü benimsemediğimiz bir yerde yaşamak ve oranın dilini konuşmak bizi ne kadar mutlu eder  ya da bizi ne kadar hayata bağlar  işte bu tartışılır. Oysa kendi ülkemizde sadece kendi dilimizi konuşmuyoruz. Aynı zamanda dil aracılığı ile kültürümüzü  yaşıyoruz, acılarımızı paylaşıyoruz, dertlerimizi paylaşıyoruz. Bizi anlayan, bize değer veren ailemiz, sevdiklerimiz oluyor yanımızda .  Dil ile geleneklerimizi yaşıyoruz, hatıralarımızı anımsıyoruz ve daha neler neler… İşte tüm bunları sağlayan da dildir. Türk dili de milletimizin kalbi, ruhu, beyni kısacası her şeyidir diyebiliriz.

Dilimizin milletimiz için ne kadar önemli olduğunu Mustafa Kemal Atatürk’de şu şekilde dile getirmiştir: ‘’ Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri de dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz.’’

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme