‘’Dilimiz Kuşatma Altında’’ Konulu Kompozisyon

‘’Dilimiz Kuşatma Altında’’ Metninden Hareketle Bilgilendirici Bir Metin Yazınız.  

Bizi hayata bağlayan  ve  mutlu eden şey sevgidir. Çünkü sevgidir yürekleri birleştiren, sevgidir uzaklığı yakın eden. Bu doğa sevgisi olur, insanın insana sevgisi olur,  babanın evlada, annenin  evlada sevgisi olur vb.  Sevmek bu kadar güzelken , sevmek bu kadar hayatı yaşamaya değer kılıyorsa peki neden dilimizi sevmiyoruz ve dilimize  hak ettiği sevgiyi vermiyoruz. Oysa bizi biz yapan, kültürümüzü,  geleneklerimizi, göreneklerimizi yaşatan ve yaşattıran dilimiz, öz dilimiz Türkçe değil midir?

Elbette Türkçedir fakat ne yazık ki dilimiz  günümüzde kuşatma altındadır. Tutturmuşuz küreselleşme diye bir kavram ve dilimizin  ürettiği kelimeleri yok sayarak, yabancı adları dilimize sokarak kendi benliğimizi, özümüzü kaybediyoruz ve bunu da gayet bilinçli yapıyoruz. Çevremize şöyle bir baktığımızda, alışveriş merkezlerine gittiğimizde, tatil beldelerine gittiğimizde vb. her yerde  yabancı iş yeri adları, yabancı market adları vb. görüyoruz. Türkçesi varken neden  yabancı dil?  Yabancı adlar kullanmak bizi daha mı medeni yapacak ya da daha mı çağdaş bir ülke olacağız. Hayır tabi ki! Çağdaş ve medeni bir ülke olmanın yolunu diline sahip çıkmaktan ve ona gereken değeri vermekten geçer. Çok mu zor  kendi kelimelerimizi kullanmak ve o güzel Türkçe isimleri üretmek! Elbette zor değildir fakat her nedense  toplumumuzda  yabancı kelimeler kullanmak  bir özenti şeklinde devam ediyor. Örneğin;  Kendi dilimizde  hoşumuza giden bir şeye “vay be”  demek yerine   “why- b’’ diyerek yazmak,  büyük padişah Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği güzelim şehre  New İstanbul demek ya da  The İstanbul demek ne kadar doğru acaba? Yaşasaydı Fatih Sultan ne derdi acaba? Benim torunlarım ne hale gelmiş, yazık emeklerime mi derdi, yoksa ne güzel bak  torunlarım  medeni olmuş, çağdaş olmuş mu derdi?  

Sizde çok iyi biliyorsunuz ki  üzülürdü ve  insanlarının bu kadar özenti olduğuna ve  benliğini kaybetmesine şaşırırdı.  Dilimizi bu kuşatmanın altından bir önce  kurtarmalıyız ve unutulmaya yüz  tutmuş Türkçe kelimeleri gün ışığına çıkarmalıyız bir an önce. Yoksa  sonumuz kötü olacak ve gelecek nesil için bu hiç de iyi olmayacak. Televizyonlardaki yöresel konuşmalar, Türkçeyi herkesin kafasına göre kullanması  son derece yanıştır. Bir an önce bu yanlıştan  vazgeçmeli ve dilimizin değerini bilmeliyiz. Benliğimize sahip çıkmalıyız, dilimize gereken değeri vermeliyiz ve kendi elimizle kendi sonumuzu getirmemeliyiz. Yoksa çok kötü sonuçlar olur ve ilerde pişmanlığın zerre kadar faydası olmayabilir. Benden söylemesi!

1 yorum:

Deneme