“Birlikten Güç Doğar.” Atasözünü Açıklayınız.

 

“Birlikten Güç Doğar.” Atasözünü Açıklayınız.


İnsanların yalnız yapacağı ve  birlikte yapacağı işler vardır. Örneğin; sağlıklı bir birey elini, yüzünü yıkayabilir, yemeğini kendi yiyebilir ya da gündelik işlerini yapabilir. Bir de yalnız yapamayıp birlikte yapılan işler vardır. İnsan sosyal bir varlık olduğu için hayatı boyunca tek başına yaşayamaz ve birlik, beraberliğe ihtiyaç duyar. İşbirliğine, başkaları ile iletişim kurmaya, zorlukları yardımlaşma ve dayanışma sayesinde aşmaya gereksinim duyar. Çünkü zorluklar, dikenli yollar ancak ve ancak birlik ve beraberlik sayesinde aşılabilir ve rahat bir nefes alabiliriz.

 

Birlik ve beraberliğin olduğu yerde güç vardır, umut vardır, başarı vardır. Buna en güzel örnek olarak Kurtuluş Savaşı yıllarını verebiliriz. Kurtuluş Savaşı yıllarında vatan savunması için canını feda etmeye hazır olan kahramanlarımız, analarımız, babalarımız, dedelerimiz bir yandan da yoksullukla, sefaletle mücadele etmiştir. Bağımsızlık elden gitmesin diye, namus, onur elden gitmesin diye açlığa bile dayanan bu iman dolu göğsü gibi zırha sahip olan Anadolu insanı  zorlu süreçte birlik, beraberlik içinde olup düşmanı yurttan atmasını bilmiştir. Çünkü birlikten, birbirine arka çıkmaktan güç doğmuş, iman gücü ve inancı sayesinde vatan toprakları düşmana teslim edilmemiş olup rahat bir nefes alınmıştır.


 Birlikten güç doğar atasözüne verilebilecek en güzel örneklerden biridir Kurtuluş  Savaşı. Bu atasözüne daha çok sayıda örnek verebiliriz. Ülkemizde yaşanan depremler sonucunda ülkemizin güzel yürekli insanlarının bir araya gelip depremzedelerin yarasını sarması vb. gibi. 



 

Dayanışmanın olduğu yerde huzur ve mutluluk beraberinde gelir. Böylece sevgi, saygı ve insan olabilme iklimi de ortaya çıkmış olur. Yeter ki zorluklarda bir olmasını beraber olmasını bilelim gerisi teferruattan öte değildir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme