Dünya Otizm Farkındalık Günü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

Dünya Otizm  Farkındalık  Günü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 

Otizm genelde ilk 3 yaşta başlayıp yaşam boyu süren, bireyin çevresi ile sözel ve  sözel olmayan bir şekilde iletişim kuramaması sonucu oluşan gelişimsel bozukluğun genel  adıdır. Otizmin neden kaynaklandığı tam olarak bilinemese de genelde kalıtım yolu ile olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Erkek çocuklarında kız çocuklarına nazaran daha sık görülür.


Otizmli olan çocukların yüzde yetmişinde zeka geriliği varken yüzde onunda ise üstün zeka görülmektedir. Otizmli yavrularımız her ne kadar  zorluklar yaşasa da eğitim yoluyla  onları sosyal yaşama katma, onlarla iletişim kurma ve onları koşulsuz sevme hepimizin ortak çabasıdır. Çünkü tüm çocuklar bizim en değerlimiz ve baş tacımızdır.

 

Otizmli yavrularımızda dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, epilepsi, duygu durum değişiklikleri gibi  durumlar görülebilir. Yanındaki yada karşısındaki kişilerle göz teması kurmazlar, çevreleri ile ilgilenmezler, adı ile seslenince  cevap vermezler, insanlarla iletişim kurmaz cansız varlıklarla iletişim kurarlar, konuşmayı bilseler bile hep  aynı kelimeleri tekrar ederler.


 Kucaklama, öpme, elinden tutma gibi fiziksel temaslardan hoşlanmazlar. Sürekli aynı oyunları oynarlar, sosyal ortama girdiklerinde aşırı korku tepkisi verirler, acıya ve tehlikeye karşı duyarsızdırlar, kendi düzenleri vardır, düzenleri bozluduğu zaman hırçınlaşabilirler ve daha bir çok özellik görülebilir.

 

Önemli olan çocuklarımızı yaşama katmak, onlar için gerekli mücadeleyi edebilmektir. Özellikle de anneler  otizmli yavruları için elinden gelen her türlü fedakarlığı yapar ve sabırlı olurlar. Çocukları için yapmayacakları şey yoktur. Otizmli çocukları olan anne ve babalara da elimizden gelen her türlü yardımı yapmalıyız.




 

Otizmli çocuklar ile iletişim kurarken onları rahatsız etmeden iletişim halinde olmalıyız. Onları istediğimiz oyunlara zorlamamalı ve onun istediği oyunları oynamaya dikkat etmeliyiz. Zorbalıkla değil sevgiyle, saygıyla, kendimizi onların yerine koyarak yani empati kurarak hareket etmeliyiz. Çevremizde böyle arkadaşlarımız varsa onları koşulsuz  sevmeliyiz, onların ailelerine destek olmalıyız ve bu zorlu süreçte birlik, beraberlik ve dayanışma içinde hareket ederek insanı, insanlığı yaşatmalıyız.


Otizm  ile ilgili şu güzel sözleri de unutmamalıyız:

* “Otizm bir trajedi değildir. Cehalet trajedidir.”

* “Otistik çocuklar renkli, genellikle çok güzel ve gökkuşağı gibi öne çıkıyorlar.”  - Adele Devine

* “Otistik bir çocuğu yetenekli, ilginç ve değerli olarak göremezsek, üstüne kattığımız hiçbir eğitim veya terapi önemli olmayacaktır. - Ellen Notboh.

* “Otizmli çocuklar çok dikkatlidir, bu yüzden onlara karşı tutumunuz da dahil olmak üzere her şeyi fark ederler.” Trevor Pacelli.

* “Otistik bir çocuğun yapamayacağı şey yerine, neler yapabileceğine çok daha fazla önem verilmesi gerekiyor.” Dr. Temple Grandin.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme