Korona Virüs Sürecinde Aile İçi İletişim Hakkında Kompozisyon Yazınız.



 
Korona Virüs Sürecinde Aile İçi İletişim Hakkında Kompozisyon Yazınız.


 Virüs bitti bitecek derken mutasyonlu virüsün ortaya çıkması ve dünya genelinde tekrar artışa geçmesi insanlar üzerinde olumsuz etki yaratmaya başlamıştır. Okulların kapalı olması, lokantaların, çay ocaklarının, kahvehanelerin , eğlence merkezlerinin vb kapalı olması insanların evlerine çekilmelerine ve asosyal bir yaşam sürmelerine neden olmuştur.


 İnsanların bilinçsizce davranması yüzünden, ev ziyaretleri yüzünden, maske ve mesafeye dikkat edilmemesi yüzünden  her şeyden önemlisi bana bir şey olmaz gibi kıt bir anlayışa sahip olup virüsü başkalarına bulaştıran bilinçsiz insanlar yüzünden virüs ülkemizde kat kat artmaya devam etmektedir. Yaklaşık iki ay öncesine kadar binin altına inen sayı şu anda kırk binlere kadar ulaşmıştır. Bu durumda sağlık çalışanlarını artık pes etme noktasına getirmiştir. Çünkü onlar da artık yorulmuş ve bıkmıştır.

 

Bu süreçte işten çıkarılanlar, iş yerini kapatmak zorunda olanlar, okulda çalışan kantinciler, servisçiler, fabrika işçileri ve daha birçok iş kolundaki insanımız işsiz kalmış ve bu durumda aile içi iletişim ve etkileşimin sorunlu bir hale dönüşmesine neden olmuştur. Evine ekmek  götüremeyen, çocuğuna bir ekmek dahi almakta zorlanan ana ve babalar arasında geçimsizlik, yoksulluğun verdiği kavga, psikolojik şiddet, boşanmalar, intiharlar, bunalımlara girme, psikolojik dengesizlik gibi çok sayıda sorun ortaya çıkmıştır. 


İşte tüm bunlarda aile içi ilişkileri bitirme noktasına getirmiştir. Ailenin yok olması demek, aile içi ilişkilerin zayıflaması  demek bir toplumun bozulmaya başladığının da göstergesi demektir.

 

Ayrıca virüs yüzünden dışarı çıkamayan ve eve kapanmak zorunda olan kimseler evde sıkılmaya başlamış ve bu durumda insanların evi hapishane gibi görüp bir an önce oradan uzaklaşmak istemelerine neden olmuştur. Akraba ziyaretleri, eş dost ziyaretleri azaldığı için insanlar kendi kabuğuna çekilmiş ve böylece hayat da çekilmez hale gelmiştir. Sosyallik azalınca yenilen yemeğin, birlikte içilen çayın, kahvenin tadı ne yazık ki kalmamıştır.

 

Bu süreçte dışarı çıkmanın  bile ne kadar büyük bir özgürlük olduğu anlaşılmıştır. Okula gitmenin, işe gitmenin önemi kavranmıştır.  Evde olan çocuklar ve aile bireyleri arasında zaman sorunlar ortaya çıkmış ve bu durum da yine aile içi iletişimi olumsuz yönde etkilemiştir.  Yine bu süreçte çocuklar elden geldiği kadar ihmal edilmemeli, onlarla birlikte yemek yapılmalı, el becerilerini geliştiren oyun hamurları ile şekiller yapılmalı ve çocuklarımız sevgi ve ilgiden yoksun kalmamalıdır. 





İşsiz kalan anne ya da babanın psikolojisi bozulduğu için çocuğu ile ne kadar kaliteli vakit geçirebilir ya da çocuğuna ne kadar sağlıklı gıdalar ve rengarenk güzel kıyafetler alabilir, bunu da oturup ayrıntılı bir şekilde  düşünmek gerekir öyle değil mi?  Parası olmayan, temel ihtiyaçlarını bile karşılamayan ailelere bu dönemde herkes elinden gelen desteği sağlamalıdır. Maddi imkanı olsa hangi anne ve baba çocuğuna , ailesine  konforlu bir yaşam  sağlamaz ya da neden  çocuğu ile kaliteli vakit geçirmez. Bunun da nedenlerini düşünerek  temel soruna inmek en doğrusu olur bence.
Aile içi iletişimin normal hale gelmesi için herkesin bir an önce aklını başına alması gerekir. Devlet maddi durumu olmayan ailelere gereken her türlü yardımı yapmalıdır ve aile bireylerinin normal yaşamlarını yaşaması sağlanmalıdır. sağlanmalıdır. 


 




0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme