Bir Şeyleri Değiştirmek İsteyen İnsan Önce Kendinden Başlamalıdır Sözü İle İlgili Planlı Bir Yazı Yazınız.

 Bir Şeyleri Değiştirmek İsteyen İnsan Önce Kendinden Başlamalıdır Sözü İle İlgili Planlı Bir Yazı Yazınız.


 

İnsanoğlu kendine bakmadan hep başkalarını eleştirir. Başkalarının kusurlarını bulur, yanlışlarını durmadan dillendirir. Oysa kendinin de gizli kusurları vardır. Hayatta yaptığı hatalar vardır ama nedense bunların hiç birini söylemez. Ancak kendi yalanları ortaya çıkınca gerçeklerle yüz yüze gelir. İnsan olmak en başta kusurlu olmak demek değil midir zaten? Elbette kusurlarımız olacak, yaptığımız yanlışlar olacak. Önemli olan yapılan yanlışlardan geri dönerek hayata dürüstçe devam edebilmek, insanların güvenini tekrar kazanmak ve kendini geliştirmektir.

 

Çevremizde bir şeyler değiştirmek isteriz, dünyada bir şeylerin değişmesini bekleriz. Çoğu insan da hemen hemen aynı şeyi  yapmak ister. Konu uygulama noktasına geldiğinde ise ne yazık ki çoğumuzun karnesi de sıfır olur. En basit örneği şu şekilde vereyim: Yolda giderken elimizde yediğimiz bir yiyeceğin paketini dışarda biri varsa doğrudan çöpe atarız o paketi. Dıştan  güdülendiğimiz için, millet bizim için  ne kadar da  duyarlı desin diye yaparız. Henüz içten güdülenme davranışını kazanmamışızdır çünkü.  Dışarıda biri yok ise o çöpü  hemen yere atarız. Çünkü henüz çevre temizliği konusunda toplum bilincine sahip değiliz. Daha sonra da şundan yakınırız: İnsanlar neden doğayı kirletiyor, neden yerlerde çöp var, keşke insanlar daha duyarlı olsa. Oysa ilk olarak o duyarlılığı, o bilinci kendimiz uygulamalıyız ki sonra başkalarından medet umalım ya da duyarlılık bekleyelim. Yani önce kendimizi değiştirelim, kendimiz doğru olmaya çalışalım.

 

Ya da başka bir örnek verelim: Dışarda insanlara  ailenin önemi ile ilgili ahkam keseriz. Anne şöyle olmalıdır, baba şöyle olmalıdır vb. Oysa kendi ailemiz ile baş başa kaldığımızda onlara her türlü kabalığı yaparız bazen. Onları rencide ederiz, onların değişmesi gerektiğini sürekli söyleriz. Sonra da kendi yanlışımıza dönmez başkalarının davranışlarını eleştiririz. İnsanın kendisine öz saygısı olmalıdır her şeyden önce.




 

 Yani önce durup bir aynaya bakmalıyız. Benim hangi yönlerim zayıf, hangi yanlış davranışlarımı daha da düzeltebilirim ve iyi bir insan olmaya çalışabilirim diye kendimizi eleştirmeliyiz. Mesela dedikodu yapan birini eleştireceğimize önce kendimiz dedikodu yapmamayı öğrenmeliyiz. Başkalarının başarısızlığını ortaya çıkarmak yerine önce kendi başarısızlıklarımızın farkında olmalıyız ve başarılı olmak için neler yapabilirim düşüncesi ile hareket ederek daha çok çalışmalıyız.


 Kendimizi geliştirdikten sonra, iyi bir insan olduğumuz zaman dahi başkalarının kusurlarını açığa çıkarmaya çalışmak gibi bir zayıflığa asla düşmemeliyiz. Tam aksine kusur aramak yerine o kusuru kapatmaya çalışmalıyız. Değişim için de önce kendimizden başlamalıyız ve hayatımız boyunca da kendimizi iyi bir insan olarak geliştirmeli ve yaşamımızda da diğer insanlara güzel örnek olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme