“Her Bildiğini Söyleme, Her Söylediğini Bil.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Her Bildiğini Söyleme, Her Söylediğini Bil.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



Birey, nerde, nasıl davranacağını, ne konuşup konuşmayacağını bilmelidir. Her bildiğimiz şeyi söylemek  bazen insanlar için fayda sağlamayabilir. Çoğu şeyi biliyor olabilirsin ama bu söylediğin doğru bilgiler, konular bir başkasının ilgisini ya da dikkatini çekmeyebilir. Örneğin; Komşun Fatma Hanım ile yeni çıkmış bir arabanın özellikleri hakkında konuşabilirsin. Ona yeni çıkan araba hakkında bilgi vermiş olabilirsin. Bu konu onun  dikkatini çekmiyorsa bu konuşma çok sıkıcı bir hal alacaktır. Çünkü Fatma Hanımın arabalara ilgisi olmayabilir ve bu konu onu hiç ilgilendirmiyor olabilir.



 Onun için her bildiğini her ortamda konuşmak zorunda değilsin. Gereğinden fazla konuşmak, çok bilmiş tavırlar içine girerek her konuya el atmak, her konu hakkında yorum yapmak kişinin çevresi tarafından, içinde yaşadığı toplum tarafından sevilmemesine ve dışlanmasına neden olabilir. İşte bunun için her bildiğimizi söylememeliyiz. Söylediğimiz şeylerin ne olduğunu ise bilmeliyiz. Kişi kendini bilmeli, haddini aşmamalıdır. Bilmediğimiz, fikir sahibi olmadığımız konularda  da konuşmamalıyız.  Çünkü bilmediğimiz konularda konuştuğumuz zaman çeşitli sorunlar ile karşı karşıya kalabiliriz.





 İki dinleyip bir söylemeliyiz. Bilmediğimiz konular hakkında konuşarak çevremize yanlış bilgiler aktarabiliriz. Aktardığımız bu yanlış bilgileri başkaları da yanlış öğrenir ve böylece de çok çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Kısacası gereğinden fazla konuşmamalıyız, söylediğimiz, anlattığımız bilgilerin de doğru olduğundan, güvenilir olduğundan emin olmalıyız. Nerde, nasıl konuşacağını bilen insanlar toplum tarafından da sevilen kimseler olur. Böyle kimseler aranan, özlenen ve dinlenen kimseler olur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme