Kul Hakkı İle İlgili Kompozisyon Örneği

 Kul Hakkı İle İlgili Kompozisyon Hakkı



Bir kulun başka bir kulun  hakkını yemesine kul hakkı denilir. Kul hakkının yenmesi, ihmal edilmesi Yüce Allah tarafından muhakkak sorulacaktır. Yüce Allah’ın  rahmeti ve bağışlayıcılığı çoktur ama   Allah,  bilerek isteyerek acımasızca kul hakkına girilmesini hoş görmemiştir. İnsanoğlu insan olduğu için hataları olabilir. Hatasız kul olmaz ama kul hakkına dikkat etmek ise elimizde olan bir şeydir. Alemlerin Rabbi olan Yüce Allah bu konu ile ilgili şunu söylemiştir:  “Benim yanıma her şey ile gelin affederim. Fakat kul hakkı ile gelmeyin, onu ben değil, kulum affeder. " demiştir.  Kul hakkı ile ilgili günahımız varsa gidip o kuldan helallik istemeliyiz ve bizi bağışlaması için ondan af dilemeliyiz. 



Günlük yaşantımızda bile o kadar çok kul hakkına giriyoruz ki. Örneğin; bize misafir olarak gelen bir yakınımız evden gider gitmez onun arkasından başlıyoruz konuşmaya. Bu konuşma saatlerce belki de sabaha kadar sürüyor. Sonra kendimizi avutmak ya da savunmak için şunları söylüyoruz: Ben kötü anlamda demedim, bunlar gerçekler diyerek başlıyoruz boş boş konuşmaya. O kişinin arkasından değil de yüzüne karşı konuşsak daha doğru bir davranış olur ve hem de kul hakkına girmemiş oluruz. Tüyü çıkmamış yetim ve öksüzlerin hakkını yemek, devlet malını çalma, bir kimseye rüşvet verilmesi, rüşvet alınması, liyakatsız kişilerin başa geçmesi ve hak edenin hakkını alamaması en büyük kul hakkıdır.  İnsanlara iftira atmak, münafıklık yapmak, kişilerin arasında laf taşımak, görmediğin bir şeyi görmüş gibi de anlatmak İslam dininde son derece yanlış eylemlerdir. Bunlar da kul hakkına girer. 





İnsan ya olduğu gibi görünmeli, ya da göründüğü gibi olmalıdır. Müslüman dediğin kimse elinden, dilinden emin olduğun kimsedir. Müslüman olan kişi , Allah’a inanan kişi kul hakkı yemez, hırsızlık yapmaz, yalan söylemez. Dürüst ve güvenilir olur. Bunun için bizler de her zaman emin kişiler olmalıyız. Can yakmamalı, ah almamalıyız. Kul hakkına girer başkalarının emeğini çalmamalıyız, düşünce hırsızlığı yapmamalıyız, para hırsızlığı yapmamalıyız  ve kötü olan, kul hakkına girecek şeylerden ısrarla kaçınmalıyız. Sevgili Peygamberiz kul hakkı ile ilgili şunu söylemiştir:


" Kim birinin hakkını yediyse ahirette zor duruma düşmemek için o kişinin gönlünü alın, helalleşin. Borcu olan bir kişi cennete giremez. "

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme