D Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları

 D Harfi İle İlgili Fazla Bilinmeyen Atasözleri ve Anlamları



Dağ yürümezse abdal yürür:  Dağ yerinde olan bir şey olduğu yürümez ama abdal gezgindir ve yürümeye devam eder  dağdan dağa selam götürür. Bu atasözünde de anlatılmak istenen şudur:  Büyük kişiler, işlerini yönetimdeki güvenilir adamları  ile sürdürmek isterler.

 

Dağda gezen ayıya da rastlar, kurda da:    Kurt ve ayı vahşi hayvanlar olduğu için dağda gezerler. Toplum için de her türlü insana rastlamak mümkündür. Kaba kimseler de karşınıza çıkabilir, kibar kimseler de. Yani her türden insan yaşar toplum içinde.

 

Dana oynar, mıhını berkitir:  Danaya nal, mıh çakılmaz fakat büyüdükten sonra çakılabilir. Burada verilmek istenen mesaj da hiçbir şeyi zamanında önce yapmamamız gerektiğidir.

 

Dana büyür ama çulu büyümez:  Dana büyüyen bir hayvandır ama onu soğuklardan koruyan çulunda ise herhangi bir değişiklik olmaz. Toplum içinde saygın kimselerin de ünü artsa bile çevresindekiler fazla değişmez.

 

Davacın kadı ise yardımcın Allah olsun:  Davayı gören , davada görev alan kişi kadıdır.  Kadı davacı olduğu kişiyi de cezalandırır. Burada verilmek istenen ana mesaj ise şudur:  Bize verilen yetkiyi bireysel çıkarlarımız doğrultusunda kullanmamalıyız.

 

 

Deli ile devletli bildiğini işler:  Deli olan kimsenin de güçlü olanın kimselerin de istediğini yapabileceğini söyler. Deli hiçbir şeyden korkmaz. Devlet te güçlü olduğu için istediğini yapar. Bu söz de verilmek istenen mesaj ise şudur:  Kudret insanlara çılgınca, şımarıkça şeyler yaptırmamalıdır.






Deve çökecek  yeri bulur:  Deve rahatına düşkün bir hayvan olduğundan dolayı nereye oturup dinlenmesi gereken yeri de bilir, bulur. Kişiliği oluşmuş biri de  nerede bulunması gerektiğini bilir mesajı verilmektedir.

Deveye bindikten sonra çalı ardına saklanılmaz:  Deve uzun boylu bir hayvan olduğu için ona binen kimse de saklanamaz ve görünür. Herkesin bildiği bir şeyi de saklamaya çalışmak boşunadır.

Dil ile düğümlenen diş ile açılmaz: Düşüncesizce, patavatsızca ağızdan çıkan söz karşıdaki kişiyi kırar. Kırılan kişinin kalbini de onarmak mümkün olmaz. İşte bunun için de dilimize sahip çıkmalıyız, ağzımızdan çıkan her bir söze dikkat etmeliyiz.

Dut yaprak açtı soyun, döktü giyin:  Dutun yaprak açması yazın habercisi, dutun yaprak dökmesi de kışın habercisidir. Hava durumuna göre giyinmeli ve gereken önlemi alarak hastalıklardan korunmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme