“Adamın Kıymetini Adam Bilir.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Adamın Kıymetini Adam Bilir.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Kıymet vermek, kıymet bilmek, insan insana  iletişim kurabilmek, kaba olmamak, güzel kalpli olmak en çok da insana yakışır. Çünkü bu vasıflar sadece insana ait olan özelliklerdir ve insana yakışan tutumlardır. Kıymet de hak edene verilir, hak eden de o kıymetin değerini bilir. Burada karşılıklı anlayış, karşılıklı değer verme ve sevgi vardır.


Anlamlı bir iletişim kurma vardır ve değer verme her şeyin üstündedir. Nitelikli insanlar, kaliteli insanlar  kendileri gibi olan kişilerin kıymetini bilir.  Adam adamın kıymetini bilir atasözü ile anlatılmak istenen de şudur: Bir kimsenin ne kadar değerli olduğunu ancak onunla eşdeğerde olan kişi bilir. Kaliteli insanı da kendisi gibi kaliteli olanlar anlar. Kendisini bilmeyen cahil kimseler kaliteli insandan anlamazlar. Oysa  alçakgönüllü, becerikli, başarılı insanları anlayan yine kendisi gibi değerlere sahip olan kişilerdir. 

Bizleri seven, bizlere değer veren, bizim de sevdiğimiz insanların kıymetini bilmeliyiz ve adam olanlara da adam gibi davranmalıyız, biz de kaliteli insan olmalıyız ve iyi insan olmanın bilincinde olan kimselerden olmalıyız.

2 yorum:

Deneme