“Cahile Tevazu Gerekmez.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Cahile Tevazu Gerekmez.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Tevazu sahibi kimseler  alçakgönüllü olanlardır. Onlar hem bilgili, hem çalışkan hem de iyi niyetli kimselerdir. En ufak bir iltifatta havalara çıkmayan, kibirli olmayanlardır. Cahil insanlar ise kendilerini geliştirmemiş ve gelişmekte ve ilerlemekte direten , olumlu anlamda yeniliklere karşı gelen, yeni bir bilgiye, yeni bir buluşa karşı olan kimselerdir. Cahil insanlar her şeyin en iyisini bilir ve kendilerini dünyanın en akıllı, en zeki insanları zannederler ve dışarıdan bakıldığında acınacak halde olduğunu bir türlü anlamayan, bilgisiz, kendi karanlığına hapsolmuş zavallı kimselerdir. 

Cahil insanlara fazla tevazu göstermek ise iyi niyetin kötüye kullanılmasına neden olur. Çünkü cahil kişi hemen tepelere çıkar ve kendini tevazu sahibi insanla eş tutar ve o kimseye akıl vermeye çalışır, yalan yanlış öğrendiği bilgiler ile  insanlara yol göstermeye çalışır  ama kimse onu önemsemez. Tevazu sahibi olgun kimseler iyi niyetli olsalar bile böyle insanlara çok fazla sabırlı olmamalıdır. Çünkü cahil insanlara çok yüzü verilirse kendilerini kaybeder ve saçma sapan konuşmalarına, akıl vermelerine devam ederler. 

Fazla tevazu göstermenin iyi bir şey olmadığını şu sözle de açıklayabiliriz: “Fazla tevazunun sonu vasat insandan nasihat dinlemektir.” Der İbn-i Haldun. İşte tüm bunlardan dolayı fazla tevazu sahibi olmamalıyız. Karşımızdaki kişinin cahil olup olmadığına göre hareket etmeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme