“Gönülsüz Yenen Aş, Ya Karın Ağrıtır, Ya Baş.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Gönülsüz Yenen Aş, Ya Karın Ağrıtır, Ya Baş.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Yemeği genelde gönülsüz yiyen çocuklar olur ama gönülsüz yedikleri için de karınları ağrır, başları ağrır, konuşurlar da  konuşurlar ağrımız var diye. Bu atasözü ile açıklanmak ve verilmek istenen mesaj ise şudur: Bir insana zorla yemek yedirirseniz kişi o yediği yemekten ne tat alır ne de lezzet. İsteksiz yenen yemek nasıl ki insana dokunur, onu rahatsız eder ise gönülsüz yapılan işin sonu da iyi olmaz ve bir verim alınamaz.

Yani bir insana bir şeyi zorla yaptırmak iyi olmaz. Zorla yaptırıldığı zaman da ondan olumlu  bir sonuç  beklemeyin. Bu atasözü ile ilgili şu örneği de vermek istiyorum: Bir çocuğa zorla ders çalış, çok çalış, sürekli çalış diyerek o çocuğu zorlarsak ve o çocuk da velisinden korktuğu için gönülsüzce çalışmaya başlarsa o çalışmanın sonucundan verim alınamaz. Çocuğumuza yaptırdığımız bir deneme sınavında çocuk bu sınava isteksiz girmişse çok sayıda yanlışı çıkar.


 Dolayısı ile her iş gönül ile yapılmalı, isteyerek, azmedilerek yapılır. Zorla kimseye bir şey yaptırılmaz, yaptırılsa bile güzel işler, başarılı sonuçlar ortaya çıkmaz. Onun için aş da gönüllü yenmeli, iş de gönüllü yapılmalıdır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme