“Hesabı Pak Olanın Yüzü Ak Olur.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Hesabı Pak Olanın Yüzü Ak Olur.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


 

Pak kelimesi sözcükte temiz, arınmış anlamlarına gelir. Dürüst insanlar, işlerinde hileye başvurmayan güzel insanların yüzü de ak olur , aydın olur. Hesabı pak olanın yüzü ak olur atasözü ile anlatılmak istenen de şudur: Güvenilir ve dürüst olan kimseler, doğruluktan şaşmayan, kanunlara uygun iş yapan kimseler kötü olmaz. Onlar her zaman  doğruluktan yana olurlar ve asla kötü işlere, yasalara uygun olmayan işlere başvurmazlar.

 Onun için de böyle kimseler toplum tarafından sevilir, iş arkadaşları tarafından sevilir, aile bireyleri tarafından sevilir vb. Yaptığımız iş her ne olursa olsun alın teri ile yapılmış, helali ile yapılmış olsun. Hırsızlık yapan, yalan dolana başvuran, devlet malı yiyen insanın işi gücü de rast gitmez ve gününde birinde yaptığı hileler  ortaya çıkar. İşte böyle insanların yüzü de kara olur ve toplum tarafından böyle insanlara değer verilmez ve toplum öyle kimseleri dışlar. Her zaman iyilikten, doğruluktan dürüstlükten yana olmalıyız.


Devlet malına göz dikmemeliyiz. Onda bir sürü yetim ve öksüzün hakkının olduğunu düşünerek hareket etmeliyiz ve en ufak bir haram lokmayı dahi boğazımızdan geçirmemeliyiz, çocuklarımıza da yedirmemeliyiz. Böyle olduğumuz zaman ak oluruz, pak oluruz, ruhumuz da mutlu olur, vicdanımızda da en ufak bir rahatsızlık duymayız. Niyetimiz temiz olmalıdır, kalbimiz doğruluk ve dürüstlük üzerine atmalı, haram yollara başvurulmamalıdır.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme